Hlavní obsah

Nečas škodí ČR, když nechce do rozpočtové unie, míní Schwarzenberg

• Aktualizováno

Postoj ke smlouvě o fiskální unii, který zaujal premiér Petr Nečas (ODS) na pondělním summitu EU, poškozuje Českou republiku, řekl ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ministr, který v úterý odlétá na čtyřdenní zahraniční cestu, chce situaci řešit po svém návratu. Ke vznikající smlouvě se ze zemí EU nepřipojily jen Velká Británie a ČR.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

„Bral se ohled na národněsocialistické křídlo v ODS a tím se poškodily státní zájmy,“ poznamenal Schwarzenberg. Je podle něj ale také možné, že premiér Nečas „to dělá jen napínavé, aby se prokázal jako veliký borec“ a ČR se nakonec ke smlouvě o rozpočtové kázni zemí eurozóny v březnu připojí.

Schwarzenberg již dříve upozornil, že ve vládě, která odmítne podmínky paktu, nechce být, což by zřejmě znamenalo rozpad stávající koalice. Jeho strana však euroskeptickým partnerům předložila kompromisní návrh. Výsledkem jednání z poslední doby bylo, že se vláda rozhodla pomoci eurozóně mnohem menší částkou, než Evropská komise požadovala.

VB všichni chápou, ČR nikdo, míní Schwarzenberg

„Takto v tom pokračovat, to nás opravdu pouze poškozuje,“ komentoval postoj české delegace na summitu ministr zahraničí. Důvody, proč smlouvu odmítá Velká Británie, jsou podle něj jasné a srozumitelné. „To je každému jasné. Zatímco tedy náš postoj je všem naprosto nejasný,“ podotkl.

„Je to jen z vnitropolitických důvodů a to je to nejhorší,“ poznamenal k českému stanovisku Schwarzenberg. O situaci se chce po návratu z Izraele poradit uvnitř své strany.

Premiér a šéf ODS Petr Nečas požadoval pro uzavření mezinárodní dohody o fiskální unii referendum. Také se mu nelíbilo, že země bez eura by neměly přístup na summity eurozóny. Kromě toho odmítá pakt s tím, že dohled nad vlastními financemi, které by měla podle dohody v budoucnu komentovat Evropská komise, nepotřebujeme, jelikož si pravidla pro vyrovnaný či přebytkový rozpočet do Ústavy zanese ČR i tak.

Kromě jiného na summitu argumentoval, že smlouvu nelze uzavřít bez podpisu prezidenta a Václav Klaus ji rezolutně odmítá, takže průběh ratifikace není jasný.

"Kéž Duch svatý premiéra osvítí"

Schwarzenberg však připomínal, že dohoda se týká států eurozóny, a tak bude pro ČR aktuální až ve chvíli, kdy se země rozhodne euro přijmout. Za nynější situace to však bude až za dlouho, přičemž Klausovi končí mandát už příští rok.

S prezidentem se však Schwarzenberg shodl, že referendum v této otázce nechtějí. Touží však po něm ODS i VV.

„Ale říkám, snad ještě osvítí pana premiéra a ostatní tam Duch svatý a prozřou," uzavřel ministr zahraničí.

Požadavek na přítomnost ČR na summitech eurozóny Schwarzenberg v EU již předložil, avšak kolem tohoto bodu je situace ještě nejasná.

Anketa

Mělo by se Česko připojit k paktu o rozpočtové kázni?
Ano
30,7 %
Ne
69,3 %
Celkem hlasovalo 24292 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám