Hlavní obsah

Za rady Nečasovi bere Říman 1375 korun na hodinu

Právo, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poradce Úřadu vlády Martin Říman si měsíčně přijde na 110 tisíc korun. A to za 80 hodin práce. Poradcova hodinová odměna tak činí 1375 korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Říman

Článek

Říman přitom není zaměstnancem Úřadu vlády, má smlouvu o poradenských službách. Koordinuje činnost premiérových poradců a podílí se na přípravě podkladů pro předsedu vlády. Informaci přinesl server Česká pozice.cz.

Podle Úřadu vlády ČR si z toho sám hradí veškeré nezbytné náklady, jako je cestovné, ubytování, administrativní práce, telefony apod. Podle mluvčího vlády Jana Osúcha jde „o standardní smlouvu, na základě které Úřad vlády podle potřeby využívá služeb expertů z různých oblastí“.

„Ve smlouvě dohodnuté finanční ohodnocení se nevymyká běžnému standardu,“ napsal Osúch pro Právo. Podle něho úřad Římanovi nad tuto částku nevyplatil loni jinou odměnu.

Mluvčí uvedl, že stejnou smluvní odměnu při stejném počtu hodin pobíral i šéf poradců premiéra Jana Fischera Vladimír Mlynář. Před dvěma lety poslanec Nečas, tehdy místopředseda ODS, kritizoval Fischera i Mlynáře za konflikt zájmů. Vadilo mu, že Mlynář není zaměstnancem Úřadu vlády. „Je to šokující. To by bylo skandální porušení zákoníku práce, ale třeba i zákona o střetu zájmů,“ tvrdil Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám