Hlavní obsah

Výplata lednových dávek finišuje, někde se tvoří fronty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícím se koncem měsíce finišovaly v pondělí úřady práce s výplatami sociálních dávek. Na některých místech se kvůli tomu tvořily fronty příjemců, zatímco úředníci si stěžovali na problémy, které přináší zavádění nového systému. Podle ministerstva práce a sociálních věcí však zbývá vyplatit již pouze 12 tisíc z asi 1,48 miliónu dávek.

Článek

Změnu ve vyplácení dávek přinesla reforma ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09). Všechny dávky začaly od ledna vydávat úřady práce. Převzaly tak agendu a asi 1600 úředníků od radnic. Vedení poboček ale tvrdí, že zaměstnanců je mnohem méně, než by bylo potřeba. Práci jim navíc komplikuje nový počítačový systém, který podle nich nefunguje. Odboráři z úřadů práce v 11 městech žádají proto Drábkovo odvolání.

Ministr v pondělí uvedl, že s centrálními odbory bude jednat "o pracovních podmínkách, ale ne o politických tématech". Nový způsob vyplácení dávek přes jednotné místo je podle něj funkční. To si myslí i generální ředitel úřadu práce Jiří Kubeša, i když problémy připouští. Podle něj se ale řeší. Je navíc přesvědčen o tom, že systém bude "normálně" fungovat nejpozději od března.

Situace se většinou zlepšuje

I když někteří ředitelé poboček označují podmínky za tristní, díky nasazení pracovníků se daří vyřizování dávek zvládat, takže se situace uklidňuje. Někde se ale během pondělka stále tvořily fronty. Například v Olomouci v nich klienti dopoledne čekali až 45 minut. Asi stovka lidí stála odpoledne i v brněnském úřadu práce na Kolišti. "Na začátku měsíce byla situace několikanásobně horší," uvedl zaměstnanec úřadu Ondřej Piňous.

Asi hodinové fronty museli vystát i žadatelé v Jihlavě. V Kladně nejhorší situace podle šéfky tamního úřadu práce nastala asi před dvěma týdny, kdy se začaly peníze vyplácet v hotovosti. Vydání několika stovek dávek v hotovosti má před sebou i úřad v Ústí nad Labem.

V Karviné nestíhají

Zatímco podle ministerstva "naprostá většina úřadů práce" už všechny dávky vyřídila a zaslala příkaz k jejich vyplacení, někde je situace jiná. Karvinský úřad podle své mluvčí Šárky Swiderové nestihl zatím vyplatit ani polovinu dávek a do nového systému se mu podařilo zapsat jen malou část příjemců peněz. Důvodem je prý mimo jiné i zdlouhavé zadávání dat do systému.

Úředníci po celé republice si stěžují třeba na to, že musí zapisovat do počítače nejen nové údaje, ale i všechny staré. Nejdou totiž převést. To potvrzují i někteří informatici. Data se navíc prý špatně ukládají, takže je nutné zápis i několikrát opakovat.

Problémy se řeší

To je podle některých úředníků z moravskoslezských úřadů možná i příčina toho, že některým klientům na tutéž dávku dorazilo i několik složenek. Při ukládání dat systém totiž prý padá a je nutné ho znovu nastartovat a začít od začátku. Zadávání i odeslání příkazu se tak několikrát opakuje. Není prý ale možné kontrolovat, jestli finance odešly.

Podle jedné z úřednic bude zřejmě problém s tím získat vyplacené peníze zpět. Centrální úřad se problémem zabývá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám