Hlavní obsah

Nová podoba státního zastupitelství má přispět k boji s korupcí

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Připravovaný zákon o státním zastupitelství by měl přispět k lepšímu boji s korupcí, zejména vznikem specializovaného útvaru při Nejvyšším státním zastupitelství (NSZ). Slibuje si to alespoň nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, podle kterého by prospělo i zřízení podobného útvaru u policie. Zeman to prohlásil v pondělí na tiskové konferenci k zhodnocení svého působení ve funkci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Článek

V čele útvaru boje s korupcí by mě stát náměstek NSZ. „Jeho postavení bude ale nezávislé na nejvyšším státním zástupci tak, že mu nebude moci být vydán negativní pokyn, tedy například k zastavení trestního stíhání. Měl by být závislý jen na zákoně. Pro boj s korupcí je třeba vysoké specializace a nasazení, proto by bylo vhodné, aby mělo státní zastupitelství svého partnera i na straně policie,“ prohlásil Zeman.

„Nyní se bavíme samozřejmě jen o předloze, hodně bude záviset i na lidech, kteří by ty posty obsadili,“ dodal Zeman s tím, že v ideálním případě by mohly změny vstoupit v platnost na začátku příštího roku. V útvaru by mělo pracovat asi 25 státních zástupců, zřízení útvaru by mělo přijít na 106 miliónů korun.

Vrchní státní zastupitelství by měla zaniknout

Podle Zemana se mu za dobu svého působení ve funkci podařilo zlepšit komunikaci uvnitř i navenek ve státním zastupitelství, připojil se i k hlasům volajícím po lepším potírání korupce.

„Daří se i legislativní změny, připravovaný zákon o státním zastupitelství směřuje k posílení nezávislosti a autonomie dozorového státního zástupce, podstata je v tom, aby dozorový státní zástupce měl nejen autonomii, ale i odpovědnost,“ uvedl Zeman. Změna počítá i se zrušením vrchních státních zastupitelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám