Hlavní obsah

Ministr dopravy Dobeš měl ve služebním voze štěnici

Praha

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) měl ve služebním voze odposlouchávací zařízení. Nalezeno bylo při technické kontrole loni na podzim. Dobešovi v tu dobu dělal osobního řidiče Tomáš Jánský, spolupracovník předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty a jeho někdejší bezpečnostní agentury ABL. Nález odposlechu nikdo z ministerstva nenahlásil policii, ta se o něm dozvěděla až při vyšetřování jiné kauzy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV)

Článek

„Vím jen, že měření elektroinstalace u mého vozu nedopadlo dobře. Pan Jánský už u mě nepracuje a já jsem v tuto chvíli přesvědčený o tom, že auta jsou v pořádku,“ řekl nejprve Dobeš, později nález odposlechu dokonce důrazně popřel. "Odmítám teorii, že existuje, nebo existovala nějaká štěnice," řekl Dobeš TV Nova.

S Jánským, jenž figuruje v policejním spisu, podle kterého se Bárta snažil podplatit tehdejší spolustraníky Jaroslava Škárku a Kristýnu Kočí, se Dobeš údajně rozešel pro nedostatek důvěry. Jánský informaci o odposlechu označil za „ptákovinu“.

Na odposlouchávací zařízení přišli technici údajně náhodou, když se snažili zjistit, proč z autobaterie odchází proud, přestože elektronika vozu byla vypojena. Mikrofony byly připojeny na rozvod vozidla a snímaly dění v autě, popsala Mladá fronta Dnes.

Dobeš: Písemně mi to nikdo nepotvrdil

„Vím o problému s elektroinstalací. Neříkám, že to nemohlo být tohoto typu. Nicméně nedostal jsem na stůl žádnou písemnou zprávu, že by mé auto obsahovalo odposlech,“ sdělil nejprve ministr deníku s tím, že je „spousta složek, které by mohly mít zájem zjistit, co si povídá a čte ministr ve svém voze“.

Policii nyní čeká obtížné vyšetřování. Nález nikdo nenahlásil, dozvěděla se o něm až v souvislosti s jinou kauzou.

Kolem strany Věci veřejné se točí mnoho mediálních kauz spjatých s odposloucháváním, což bývá většinou spojováno s neformálním lídrem VV Bártou a jeho zkušenostmi s vedením bezpečnostní agentury. Bárta se dosud k posledním informacím o odposlechu ve vládním automobilu nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám