Hlavní obsah

Stovky lidí ve Varnsdorfu prošly kolem romských ubytoven

Právo, Aleš Pelikán
Aktualizováno

Na mítink Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) dorazily do Varnsdorfu přes tři stovky lidí. Poté co si na náměstí Edvarda Beneše vyslechly projev předsedy DSSS Tomáše Vandase se vydaly na pochod městem. Poblíž romských ubytoven lidé zapalovali svíčky.

Pochod ve VarnsdorfuVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Vandas pronesl projev na náměstí krátce přes 13:30. Odsoudil v něm rasistické útoky z poslední doby, kritizoval vládu i současný systém a představil jejich strategii proti nepřizpůsobivým. Přihlížející jeho názory podporovali skandováním hesel, jako „nic než národ“, „stop černému rasismu“, „Češi Čechům“ a „cikáni do práce“.

V pohotovosti byly místní policejní hlídky a dokonce i vrtulník. Policie ale nikoho nezadržela, nezaznamenala ani žádný incident, pouze slovní přestřelky.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policisté jsou ve Varnsdorfu v plné pohotovosti.

„Při kontrolách na příjezdových cestách jsme nalezli jeden nebezpečný předmět, jednalo se o dřevěnou tyč, policisté ji zabavili,“ řekl děčínský policejní mluvčí Vojtěch Haňka.

Strana plánovala mítink již dlouhodobě. Podle severočeského předsedy strany Petra Kotába bylo poslední kapkou k jeho svolání úmrtí ženy, která byla podle policie ve Varnsdorfu na Nový rok napadena skupinou Romů. Dva lidé už z tohoto činu byli obviněni, z toho u jednoho měl, podle policie, útok rasový podtext. [celá zpráva]

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Protestující lidé

Reklama

Výběr článků

Načítám