Hlavní obsah

Česká ekonomika letos skončí kladnou nulou, odhaduje MF

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuzemská ekonomika by měla v roce 2012 skončit kladnou nulou, respektive pár desetin procenta v plusu. V nedělním pořadu Partie televize Prima Family to řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něho s tím počítá lednová prognóza ministerstva financí, která bude zveřejněna v úterý. Kalousek tedy nenavrhne změnu daně z přidané hodnoty ještě pro tento rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Zdá se, že lednová prognóza bude předvídat na rok 2012 takzvanou kladnou nulu, tedy pár desetinek nad nulou. To znamená, že ani opatření pro tento rok nebudou muset být dramaticky velká, já tedy nenavrhnu úpravu DPH v roce 2012," řekl Kalousek. Uspořit se podle něj bude muset asi 20 miliard Kč. Nicméně to je agenda, se kterou si vláda poradí sama, a nebudu muset ani žádat novelu zákona o státním rozpočtu, podotkl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Miroslav Kalousek v pořadu Partie

Tuzemská ekonomika měla podle poslední prognózy MF z října loňského roku letos vzrůst o jedno procento. Ještě v červenci přitom úřad počítal s 2,5procentním hospodářským růstem. "Byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok česká ekonomika rostla jedním procentem. Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová," uvedl tehdy Kalousek.

Vláda v reakci na snížení odhadu výkonu české ekonomiky připraví několik variant úprav na příjmové i výdajové straně rozpočtu. Ke které z nich se kabinet přikloní, bude rozhodnuto až na základě úterní makroekonomické predikce.

Reklama

Výběr článků

Načítám