Hlavní obsah

Přituhne. Z Ruska k nám míří mrazy až -25 stupňů

Novinky, sad

Příští týden bude nepříjemně mrazivý. Z oblasti kolem mohutné tlakové výše se středem nad Ruskem bude nad naše území proudit studený vzduch a v průběhu týdne půjdou teploty podle Českého hydrometeorologického ústavu postupně dolů až na -25 stupňů.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Na lyže o víkendu raději nevyrážejte.

Článek

V neděli v noci klesnou teploty na -5 až -9 °C, na východě ojediněle i na -12 °C. To bude ale jen úvod ke skutečným mrazům, které přijdou koncem týdne. V pondělí má být podle ČHMÚ jasno až polojasno, přes den kolem nuly, v noci -10 °C a na severu a východě při sněhové pokrývce kolem -15 °C.

Na úterní noc meteorologové předpovídají nejnižší noční teploty -7 až -11 °C, na severu a severovýchodě kolem -13 °C, ojediněle na sněhu až -16 °C. Přes den už by se neměla teplota nikde dostat nad nulu.

Ve středu se očekává v noci na severovýchodě až -19 °C a koncem týdne si zřejmě Česko užije skutečnou Sibiř. Mělo by slabě sněžit a v noci budou běžné teploty kolem -20 °C, v údolích při jasné obloze až -25 °C. Dokonce i ve dne může být -14 °C.

Senioři a děti musí být opatrní 

V extrémních mrazech se nedoporučuje sportovat venku ani zdravým lidem. Chronicky nemocným (kardiaci, astmatici) a starým lidem pak může ublížit i pouhý pobyt venku. Pokud už vyrazí, nesmějí zapomenout na dobré oblečení. Důležité jsou zejména kvalitní zimní boty a ponožky. Na hrátky na sněhu by raději měli zapomenout také rodiče s malými dětmi do tří let.

Reklama

Výběr článků

Načítám