Hlavní obsah

Sever Moravy a Slezska zcela pokryl smog

Právo, Denisa Telaříková
Ostrava

Všech patnáct měřicích stanic na území Moravskoslezského kraje hlásí překročení imisních limitů. Hodnoty se pohybují mezi 206 a 322 mikrogramy na metr krychlový, což je více než šestinásobné překročení těchto limitů. Nejhorší situace byla v neděli ráno v Českém Těšíně, Ostravě-Zábřehu a Havířově. Špatný vzduch nyní dýchají i obyvatelé Opavy či Studénky na Novojičínsku.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smog v Ostravě

Článek

Během neděle ostravští meteorologové nepředpokládají, že by se celková imisní situace nějak měnila. Hodnoty průměrných denních koncentrací prachu se tak budou stále pohybovat vysoko nad imisním limitem, který je 50 mikrogramů na metr krychlový.

Pro Ostravsko, Karvinsko, Třinecko a Český Těšín tak stále až do odvolání od pátku a soboty platí stav smogové regulace. Ta se vyhlašuje, když denní koncentrace prachu překročí 150 mikrogramů na metr krychlový. Znamená to, že průmyslové podniky znečišťující ovzduší musí dodržovat regulační řády a vypouštět snížené množství škodlivin.

Krajský úřad vyzval spoluobčany, kteří žijí a podnikají v Moravskoslezském kraji, aby v těchto dnech svým jednáním minimalizovali množství vypuštěných jedů do ovzduší. „Žádáme také řidiče automobilů, aby pokud možno nevyjížděli, neboť emise z aut se významně podílejí na zvýšené koncentraci znečišťujících látek,“ informoval za Moravskoslezský kraj Marek Bruštík.

Dodal, že starší lidé, děti a nemocní by měli omezit pohyb venku, také není vhodné sportovat. Větrání se doporučuje jen krátké a intenzivní. Smog může vyvolat především dýchací obtíže. Doporučuje se proto v tomto období zvýšit přísun vitamínu C, nekouřit a vyhýbat se zakouřeným prostorám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám