Hlavní obsah

Na pohřeb skokana Jiřího Rašky dorazily české sportovní legendy

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejbližší rodina a zhruba dalších pět stovek lidí se přišlo v sobotu odpoledne rozloučit s prvním československým vítězem zimních olympijských her Jiřím Raškou. Na pohřeb, který se konal ve frenštátské smuteční síni, dorazili se svou kondolencí rodině i další slavní čeští sportovci.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na poslední cestu legendárního skokana doprovodil i vítěz rallye Paříž-Dakar Karel Loprais.

Článek

Rozloučit se přijela například Dana Zátopková, Věra Čáslavská, ale i vítěz rallye Paris-Dakar Karel Loprais či Imrich Bugár. Na poslední cestu našeho vynikajícího skokana doprovodil i herec Boleslav Polívka.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Rozloučit se Jiřím Raškou přijela i oštěpařka Dana Zátopková.

Na pohřeb, který začínal ve 14 hodin, přišlo tolik lidí, že se bohužel všichni nedostali do smuteční síně. Museli proto celý obřad sledovat venku na televizní obrazovce. Měli tak možnost zhlédnout i Raškovy fotografie z jeho života při poslechu písní mimo jiné Marie Rottrové, Věry Špinarové či Josefa Fouska.

„Je to veliká škoda, že pohádka o Raškovi končí. Nechce se vůbec věřit, že se už mezi námi nikdy neobjeví,“ pronesl ke smutečním hostům Oldřich Svojanovský z Českého olympijského výboru. A právě z této pohádky Oty Pavla zaznívaly během celého zhruba hodinového obřadu další ukázky. Řečníci mimo jiné zavzpomínali na dětství Jiřího Rašky, který se narodil v roce 1941 do ševcovské rodiny a měl tři sourozence. Ale také na jeho studium a sportovní kariéru, po jejímž ukončení se věnoval mladým skokanům jako trenér.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Smuteční hosté v dlouhé řadě kondolovali nejbližší Raškově rodině.

Hosté se na frenštátský hřbitov, který leží již na katastru obce Tichá, začali scházet téměř hodinu před obřadem. Vešli do smuteční síně, aby se poklonili před Raškovou rakví a položili k jeho nohám smuteční věnce a květiny. Nejdéle u zesnulého zastavili jeho nejbližší: manželka Věra, syn Jirka i vnuk Jan Mazoch, který musel svou skokanskou kariéru ukončit před pěti lety kvůli vážnému zranění.

Jiří Raška zemřel minulý týden v pátek 20. ledna po velmi dlouhé nemoci v novojičínské nemocnici. Během své sportovní kariéry zvítězil také v Turné čtyř můstků, medaile získal i na světových šampionátech. V roce 1969 vytvořil v Planici světový rekord výkonem 164 metrů. V roce 2011 obdržel 28. října z rukou českého prezidenta Václava Klause medaili Za zásluhy.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Na pohřeb legendárního skokana Jiřího Rašky přišlo tolik lidí, že se nevešli do smuteční síně a obřad sledovali venku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám