Hlavní obsah

O platbách za odstranění vadných implantátů bude muset rozhodnout soud

Novinky, jim

Ministerstvo zdravotnictví zatím nezveřejnilo svůj obecný právní názor, jak by měly postupovat ženy, které si z kosmetických důvodů nechaly voperovat vadné prsní implantáty PIP a mají s nimi problémy. Mluvčí resortu Vlastimil Sršeň Novinkám sdělil, že nelze očekávat, že by názor ministerstva měl závazný charakter. Jestli budou mít ženy nárok na proplacení operace, bude muset zřejmě rozhodnout soud.

Foto: Profimedia.cz

Nebezpečný prsní implantát

Článek

„Jediný, kdo může vydat v této oblasti závazné rozhodnutí, je nezávislý soud. Lze také předpokládat, že v této oblasti proběhne řada jednotlivých soudních sporů,“ uvedl Sršeň.

Upozornil také, že pro celou záležitost budou klíčové postoje jednotlivých zdravotních pojišťoven a vzájemné jednání zdravotnických zařízení s těmito subjekty.

S vadnými prsními implantáty PIP a M-Implants měly problémy i některé Češky. Na nebezpečí upozornila začátkem roku Francie, kde byly implantáty vyráběny. Implantáty totiž časem praskaly, výrobce navíc jako výplň použil průmyslový silikon, který se po prasknutí může dostat do těla a způsobit vážnější problémy. Postižené ženy si také stěžovaly na bolesti.

Ženy, jimž byla operace implantátu ze zdravotních důvodů doporučena, budou mít zřejmě odstranění proplaceno pojišťovnou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám