Hlavní obsah

Školství přijde o 1,2 miliardy, Evropská komise stopla Dobešovi dotaci

Aktualizováno

Evropská komise odmítla ministerstvu školství proplatit 1,2 miliardy korun. Jde o dotaci z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, který již delší dobu kritizuje pro nedostatky v kontrole rozdělování peněz. Potvrdil to náměstek ministra Michal Zaorálek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

"Dne 24. ledna 2012 jsem jako pověřená schvalující osoba rozhodl, že vaší žádosti o průběžnou platbu ze dne 5. prosince 2011 nebude vyhověno a že platební lhůta je pozastavena,“ napsal Čechům podle serveru Česká pozice za EK Koos Richelle z odboru pro zaměstnanost a sociální věci.

Česká strana má k zastavení dotací výhrady, neboť prý nemá oficiální text auditu, z něhož EK vycházela. Ten dostane až v únoru. Resort i nadále trvá na tom, že se problémy podaří odstranit.

Komise upozornila na závažné nedostatky, které nebyly odstraněny. "V zájmu snížení jakéhokoli rizika nesprávného použití prostředků Evropské unie jsem proto rozhodl o zastavení platební lhůty u žádosti o průběžnou platbu podanou dne 5. prosince 2011, jež se týká částky ve výši 46 983 414 eur,“ stojí v dokumentu. V přepočtu jde o částku zhruba 1,2 miliardy korun z celkových 52, které jsou pro program k dispozici.

Ministr Josef Dobeš (VV) o výtkách EK ví. Kvůli pomalému čerpání dostal počátkem roku od premiéra Petra Nečase (ODS) nůž na krk, aby do dubna problémy vyřešil. Ministr tvrdí, že většinu problémů zdědil.

ČSSD chce schůzi Sněmovny

ČSSD svolá během příštích čtrnácti dnů kvůli problémům s čerpáním peněz z evropských fondů mimořádnou schůzi Sněmovny. V pátek to uvedl předseda soc. dem. Bohuslav Sobotka. Podle něj dochází u čerpání z eurofondů ke kolapsu.

Dobeš by měl podle Sobotky vážně pomýšlet na rezignaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám