Hlavní obsah

ČSSD navrhuje snížit DPH u novin, knih a pomůcek pro nemocné

Právo, jov
Praha

Soc. dem. se rozhodla předložit v Senátu návrh na snížení dolní sazby DPH ze 14 na 10 procent, a to u novin, časopisů, knih a pomůcek pro nemocné a postižené. Ve čtvrtek to oznámil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka se svým prvním zástupcem Michalem Haškem

Článek

Dolní sazba DPH se od ledna zvýšila z 10 na 14 procent, příští rok poroste až na 17,5 procenta. ČSSD se loni neúspěšně pokoušela zabránit schválení tohoto návrhu obstrukcemi ve Sněmovně. Pro další pokus zvrátit zvyšování DPH se odhodlala soc. dem. nyní.

Do Senátu, který ČSSD ovládá, putuje návrh na desetiprocentní DPH u novin, časopisů, knih, potřeb pro zmírnění následků nemoci, například pro nevidomé, neslyšící a částečně vidící osoby, a pro těžce zdravotně postižené, u oprav invalidních vozíků a zdravotní, sociální a domácí péče o děti, staré, nemocné a zdravotně postižené.

Sobotka: Chceme koalici na podporu kultury

Předkladatelem normy je senátor soc. dem. Marcel Chládek. Poukázal na to, že v řadě zemí Evropy je velmi nízká DPH například na učebnice a odbornou literaturu. „Nechceme zdražovat čtení. Ztěžovat přístupnost našich občanů ke vzdělání a kultuře,“ sdělil pak stínový ministr kultury za ČSSD Vítězslav Jandák.

Zatímco v Senátu předloha s největší pravděpodobností díky síle soc. dem. projde, ve Sněmovně má většinu vládní koalice. ČSSD se zde pokusí o podpoře návrhu vyjednávat. „V Poslanecké sněmovně budeme jednat napříč stranami. Budeme se snažit vytvořit koalici na podporu kultury,“ uvedl Sobotka.

Pokud by norma nebyla ve Sněmovně schválena, lídr soc. dem. oznámil, že ji jeho strana prosadí, až bude vládnout. Sobotka doplnil, že v takovém případě rozšíří ČSSD seznam položek s nižší sazbou DPH o léky a potraviny.

Právě na zdražení potravin v důsledku zvýšení DPH upozornil ve čtvrtek první místopředseda ČSSD Michal Hašek. Vládní prognóza počítala se zvýšením cen o 1,7 procenta, reálně ale podle něj došlo k pětiprocentnímu nárůstu. Podle Haška navíc v důsledku tlaků obchodníků na nižší ceny jsou dodavatelé nuceni snižovat kvalitu výrobků. „V párcích je tak méně masa, v marmeládě méně ovoce, v kečupu méně rajčat,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám