Hlavní obsah

Začalo čištění budějovických škol od azbestu

– České Budějovice
Právo, Jiří Falout

Pracovníci ve speciálních ochranných oblecích a rouškách na obličeji, vytyčená kontrolovaná pásma, speciální odsávací přístroje s filtry. Tak to nyní vypadá v komplexu tří základních škol na českobudějovickém sídlišti Máj. Začala zde vlastní sanace zdraví nebezpečného azbestu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Pracovnice sanační firmy vychází z kontrolovaného pásma

Článek

Ten školy uzavřel loni na konci listopadu poté, co měření prokázala nadlimitní hodnoty. Téměř tisíc dětí už druhým měsícem denně dojíždí autobusy MHD do škol různě po městě.

Foto: Jiří Falout, Právo

Pracovník sanační firmy vchází do vnitřního kontrolovaného pásma, které je hermeticky uzavřeno. Jde o ZŠ Máj I a prostor družiny.

„Protože je školní komplex rozlehlý, rozdělíme si jej na menší celky. Takto vytyčené bloky se hermeticky uzavřou a vzniknou zde dekontaminační komory pro personál a také materiál,“ vysvětlil obchodně technický manažer společnosti Sita CZ Rudolf Jaszay, který je zároveň garantem pro sanační práce s azbestem.

Firma si převzala staveniště v pátek odpoledne a začala okamžitě s přípravnými pracemi a vytyčením kontrolovaných pásem. Na vyčištění tříd a chodeb by mělo pracovat denně od 7 do 19 hodin kolem 80 lidí, odsavače jedou non stop.

Foto: Jiří Falout, Právo

Tato třída je na čištění teprve připravována

Vlastní sanace spočívá v odstranění prachu s azbestovými vlákny. „Musíme vzduch důkladně vyprat. Nasadíme proto filtrační jednotky, které nasávají vzduch, filtrují jej a cirkulací i se vzduchem z venku dochází k čištění,“ pokračoval Jaszay.

V další fázi přijdou na řadu pracovníci, kteří s kompresory zvíří veškerý prach, a ten se zachytí na odsavačích. Poté se znovu vše vysaje přístroji s hepafiltrací. Pak začnou pracovat lidé s hadry napuštěnými impregnací a celý prostor vyčistí od zbytkových azbestových vláken. Posledním kolem je penetrace rizikových míst.

Foto: Jiří Falout, Právo

Pracovník sanační firmy na chodbě školy

Školní pomůcky, které nejsou vyrobené ze savého materiálu, projdou taktéž dekontaminací. Zpět do tříd by se měly děti vrátit do konce března. Čistící práce vyjdou na více než 15 miliónů korun, které chce město vymáhat po případném viníkovi. Na něj by mohl ukázat audit. Částku schválilo zastupitelstvo ve středu večer. Rodiče dětí zpracovávají trestní oznámení, které chtějí podat na neznámého pachatele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám