Hlavní obsah

Ženy, které chtějí rodit doma, mají nárok na porodní asistentku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ženy, které chtějí rodit doma, mají podle průlomového verdiktu, který minulý týden vynesl Městský soud v Praze, nárok na pomoc porodní asistentky. Rozhodnutí vychází z judikátu Evropského soudu pro lidská práva, který dává ženám právo na volbu místa porodu. Stát má podle něj povinnost zajistit vhodné podmínky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ministerstvo zdravotnictví i odborná gynekologická společnost se k domácím porodům i nadále staví skepticky, neboť jsou podle nich rizikem pro dítě i matku.

"Pokud soud rozhodl, že se má poskytovat a plánovat poskytování péče non lege artis, je to jeho rozhodnutí a nic s tím asi neuděláme. Ale že by to změnilo naše zásadně negativní stanovisko k domácím porodům, to se nedá předpokládat," řekl prezident České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň dodal, že resort o změně legislativy neuvažuje. "Primární je zajistit bezpečí pro matku a novorozené dítě," zdůraznil

Nemocnice odmítla asistentku poskytnout

Právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota, která rozsudek uveřejnila, uvedla, že na soud se obrátila žena, která chtěla porodit své třetí dítě doma. Byla zdravá, všechna vyšetření měla v pořádku. Nemohla sehnat porodní asistentku, proto požádala Fakultní nemocnici Motol, aby jí poskytla nemocniční porodní asistentku. Nemocnice to odmítla s tím, že v souladu s platnými standardy poskytují zdravotníci péči pouze hospitalizovaným pacientům.

Podle verdiktu soudu ale má žena právo požádat o pomoc při porodu nemocnici ve spádové oblasti.

Nerealizovatelný požadavek, tvrdí nemocnice

"Soudní rozhodnutí je pro nemocnici nerealizovatelné. Zaměstnanci mají pracovní smlouvu na poskytování péče na pracovišti, pokud by ji poskytovali jinde, pracovní smlouvu by porušili," uvedla mluvčí motolské nemocnice Pavlína Danková. Právníci nemocnice se případem budou zabývat.

V Motole je denně 12 až 16 porodů, ve službě jsou čtyři porodní asistentky. "My bychom museli jednu vyblokovat. Porod může trvat deset hodin, to nejde, ohrozili bychom pacientky, které jsou tady," uvedla. Není podle ní ani jasné, kdo by nesl právní zodpovědnost za případné poškození dítěte nebo matky při porodu.

V Česku je většina porodních asistentek zaměstnána na porodních klinikách, jejich profesní organizace porody doma nepodporuje. Skupina asistentek, která prosazuje porody doma, se snaží dosáhnout toho, aby vedení domácího porodu stát uznal a zdravotní pojišťovny jim za to platily. Teď si ženy porodní asistentku pro domácí porod platí samy.

Je třeba ozvat se včas

Žena, která se chtěla domoci péče nemocniční asistentky, podala za pomoci Ligy lidských práv soudu návrh na vydání předběžného opatření. Podle soudkyně je její návrh sice legitimní, ale zamítla jej z důvodu pozdního dodání, uvedla Candigliota.

"Vzhledem k neexistenci porodních asistentek bylo také namístě obrátit se s žádostí o zajištění péče během porodu na nemocnici ve spádové oblasti," uvádí se v odůvodnění.

Candigliota považuje rozhodnutí soudu za pozitivní, protože ženám zajišťuje nárok na péči u porodu doma, pokud ho uplatní včas. "Na druhou stranu je absurdní, že péči u domácích porodů budou muset zajišťovat nemocniční porodní asistentky, které s tím nemají zkušenosti a tuto péči poskytovat nechtějí, zatímco samostatné porodní asistentky, které tuto práci dělat chtějí a umějí, ji vykonávat nesmějí," komentovala rozhodnutí soudu Candigliota.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby žena, která chce rodit doma, měla nárok na porodní asistentku?
Ano, jde o zdraví jí i dítěte
24,1 %
Ano, ale nechť si za ni připlatí, může rodit v porodnici
20,4 %
Ne, porody doma jsou nebezpečné
55,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6746 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám