Hlavní obsah

Sleduje tajná služba KSČM? Nečas mlží

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sledují komunisty zpravodajci a policie? Premiér Petr Nečas (ODS) odmítá jednoznačně říct, zda tomu tak je či není, ale možné to docela dobře je. Vládě totiž už dlouho leží na stole návrh na pozastavení činnosti KSČM. Ministři musí podle Nečase pro případný návrh Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) získat maximum „věrohodných a přesvědčivých“ důkazů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

„Protože zásah do činnosti politické strany je výrazným zásahem do základních lidských práv a svobod, musí mít takový postup dostatečnou oporu ve zjištěném skutkovém stavu a musí být dostatečně důkazně podpořen,“ napsal Nečas v prosincové odpovědi na písemnou interpelaci bývalého šéfa komunistů Miroslava Grebeníčka. Zveřejněna byla tento týden.

Podle premiéra ke shánění důkazů vláda nevyužívá zpravodajské služby s výjimkou případů, kdy jsou k tomu „dány zákonné důvody“. „Ministerstvo vnitra nenavrhlo sledování žádné politické strany, ani takovou činností nepověřilo žádné jiné instituce,“ napsal dále Nečas.

Analýza ministerstva vnitra z loňska, kterou má Právo k dispozici, přitom nasvědčuje tomu, že zpravodajské služby do získávání poznatků o činnosti KSČM zapojeny byly.

„Ministerstvo ani za pomoci externích subjektů a zpravodajských složek nezískalo dostatek relevantních materiálů, které by jakýmkoli způsobem odůvodňovaly právní postup vlády vůči KSČM a které by tedy vůbec umožňovaly vypracovat návrh na pozastavení činnosti KSČM,“ napsal ministr vnitra Jan Kubice vládě.

„Žádné svévolné sledování stran“

Jak Nečas sdělil Grebeníčkovi, důkazní břemeno je na vládě, a proto je na ní, aby předložila konkrétní poznatky podpořené důkazy, v čem je činnost KSČM neslučitelná se zákonem.

„Je tedy logické, že vláda je oprávněna takové důkazy (samozřejmě za dodržení zákonných postupů) získávat, shromažďovat a vyhodnocovat,“ uvedl Nečas. Zdůraznil však, že „vláda plně respektuje svobodnou soutěž politických stran a v žádném případě neprovádí jakékoliv svévolné sledování politických stran“.

Tajné služby ze zákona úkoluje jen vláda a prezident. Na území ČR je k tomu v civilní sféře povolána Bezpečnostní informační služba (BIS).

Mluvčí BIS Jan Šubert Právu jen obecně řekl: „Zpravodajsky se dlouhodobě zabýváme všemi aktivitami, u nichž je podezření, že směřují k destabilizaci a odstranění daného demokratického a politického systému, ústavního pořádku a podporují rasismus, xenofobii a antisemitismus. K tomu získáváme zpravodajské informace, nikoli důkazy.“

Jsme v hledáčku, tvrdí Grospič

Podle místopředsedy KSČM Stanislava Grospiče ze snahy vlády po zákazu činnosti KSČM vyplývá, že strana v hledáčku státních orgánů je.

„Považuji za nepřijatelné, aby parlamentní politická strana, která je zastoupena nejen v obou komorách parlamentu, ale také v obecních i krajských zastupitelstvech, byla monitorována,“ nelíbí se mu postup státních orgánů.

Vláda již v listopadu po prostudování analýzy a čtyř znaleckých posudků nezávislých odborníků přerušila jednání o tom, zda podá návrh NSS na pozastavení komunistické strany.

Ačkoli se materiály, které se sešly na stole ministrů, shodovaly, že neohrožuje-li činnost politické strany demokratický systém, práva a svobody občanů, pak není možné její činnost omezovat, vláda pověřila Kubiceho, aby dál shromažďoval důkazy, které by svědčily o opaku. Šlo tedy pouze o odklad.

„Připouštím, že pan ministr vnitra dospěl k názoru, že ani na základě těch posudků by nebylo vhodné ve stavu informací, které jsou k dispozici, podávat správní žalobu. Vláda přesto rozhodla, že bude vypracována,“ uvedl tehdy Nečas.

Reklama

Výběr článků

Načítám