Hlavní obsah

Nečas: Půjčkou signalizujeme, že jsme ve stádu zdravý kus

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Premiér Petr Nečas (ODS) vysvětlil, že se vláda rozhodla půjčit na pomoc eurozóně 1,5 miliardy eur, aby jednak ukázala, že jí na stabilitě eurozóny záleží, jednak chtěla také ukázat, že „v 27hlavém stádu zvaném Evropská unie“ patří ČR mezi zdravé kusy. Nyní je ještě na centrální bance, zda dané peníze ze svých devizových rezerv uvolní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS) na středečním jednání vlády

Článek

Nečas půjčku vysvětlil jako důležitý politický signál. „Zaprvé jsme dokázali, že nám na stabilitě eurozóny, s níž jsme ekonomicky provázáni, záleží. Zadruhé mezi těmi, kteří půjčky poskytují a neposkytují, vede linka. Jsou tam ekonomicky zdravé země s konsolidovanými veřejnými financemi a ekonomicky nezdravé. My patříme do první skupiny. Stádo jménem Evropská unie se dělí na zdravé a nemocné. Zdravost se projevuje půjčkou. To byly důvody, proč se pro ni rozhodli,“ vysvětlil s nadsázkou Nečas.

Poté doplnil, že ČR se tak postavila po bok zdravých kusů, jako jsou Nizozemí, Dánsko či Švédsko. Hluboce zadlužené země typu Řecka, Maďarska nebo Portugalska půjčku neposkytují.

„Jako ministr financí zdravého kusu jsem potěšen, že to vláda schválila,“ navázal Kalousek. Upřesnil, že od vlády dostal mandát předstoupit před radu ČNB a požádat ji o půjčku 38 miliard pro Mezinárodní měnový fond, který má peníze poskytovat nemocným kusům. Vláda ale nemůže prolomit nezávislost centrální banky a vyvíjet na její činnost tlak.

Kalousek je připraven půjčku garantovat

Kalousek ale namítl, že ČNB nedělá politiku a už vůbec ne mezinárodní. Kalousek předpokládá, že si sice vyslechne názor rady, který je vůči půjčce skeptický, ale že radu přesvědčí, aby půjčku poskytla. „Řeknu jim: Dovolujeme si vás zdvořile požádat s péčí odpovědného hospodáře o půjčku, jelikož toto je to nejšetrnější řešení pro ČR. Pokud mi to nedají, nemohu ani mrknout okem,“ řekl Kalousek.

Podle svých slov je za vládu také připraven centrální bance půjčku garantovat pro případ znehodnocení, což prý za nulovou možnost pokládat nelze. Garance se má tak týkat i první půjčky, kterou u vedení ČNB před lety vyjednala vláda Mirka Topolánka v hodnotě 1,3 miliardy. Garance by pak měly zaštítěny zákonem. Pokud by MMF zkrachoval a vláda musela naplnit záruky, odrazilo by se to ve schodku rozpočtu.

Nic zásadního se neřeší

„Nebude-li rada ČNB souhlasit, pak do 30 dnů mám předložit jinou alternativu řešení, o které zatím nechci uvažovat, protože navržené řešení je to nejšetrnější vůči veřejným rozpočtům,“ dodal Kalousek.

Nečas na závěr tiskové konference poznamenal, že podle něj půjčka nic zásadního neřeší. „Celková půjčka pro MMF má činit 200 miliard eur. Jen Itálie a Španělsko musí prodat za první čtvrtletí dluhopisy v hodnotě 240 miliard. Jde pouze o signální rovinu než rovinu řešení,“ dodal premiér.

Země se rozhodly pomoci eurozóně prostřednictvím MMF, jelikož jeho stabilita je prakticky neochvějná, především však disponuje dostatkem pravomocí dlužné částky z bankrotujících zemí vymoci.

Reklama

Výběr článků

Načítám