Hlavní obsah

Do Česka nahlédla zima, v Adršpachu naměřili minus 18 stupňů

Novinky, jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V závěru ledna meteorologové hlásí příchod zimy na české území. V nejbližších dnech by mělo i v nižších polohách sněžit a mrznout. Ve středu po ránu se teploty pohybovaly na mnoha místech pod nulou, v Adršpachu teploměry ukázaly minus 18 stupňů Celsia.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle informací ČTK na Jizerce klesla teplota dokonce k minus 26 stupňům, avšak Horská služba Jizerské hory tvrdí, že na Jizerce bylo naměřeno jen minus 11 stupňů.

Meteorologové slibují, že zimní počasí vytrvá alespoň do začátku února. Leden ale bude zřejmě celkově teplotně nadprůměrný a jaro o sobě dá brzy vědět.

„Do střední Evropy pronikla zima, která zde setrvá zřejmě do prvních únorových dnů. Sníh nyní padá i v nižších polohách, kde doposud panovalo počasí s převážně nadnulovými teplotami vzduchu,“ ohlásil ve středu ráno mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) Petr Dvořák. Nikde však nebyly naměřeny rekordní hodnoty.

Podle něj by se teploty měly zpravidla udržet v rozmezí od nuly do minus deseti stupňů Celsia a počat lze i s občasným sněžením.

Výběr některých středečních ranních teplot k 5:30
Adršpach-18,0 °C
Bedřichov-11,4 °C
Březník-14,0 °C
Cheb-1,6 °C
Česká Lípa-2,2 °C
Desná-Souš-16,0 °C
Havlíčkův Brod-6,9 °C
Jičín-7,1 °C
Jizerka-11
Klínovec-6,4 °C
Labská bouda-13,4 °C
Liberec-7,7 °C
Ostrava-1,3 °C
Pardubice-5,3 °C
Pec pod Sněžkou-13,8 °C
Praha-Ruzyně-2,0 °C
Vrchlabí-14,1 °C
Žatec0,0 °C.

Sibiřské mrazíky

Oblast střední Evropy začíná ochlazovat mrazivý vzduch z Ruska. Nad evropskou částí Ruska zesílila sibiřská tlaková výše a vyjasnilo se, vlivem čehož zde klesaly teploty na minus 25 až minus 35 stupňů Celsia.

Už příští týden ale pravděpodobně vliv ruské tlakové výše ustoupí a do střední Evropy začne opět pronikat teplejší atlantický vzduch, který obnoví dosavadní charakter zimy.

„Klimatologické modely, které odhadují vývoj teplot a srážek i na několik měsíců dopředu, naznačuji už od podzimu 2011 teplotně spíše průměrné až nadprůměrné období letošního jara a léta, a srážkově podprůměrné. Období letošní zimy se již překlenulo do druhé poloviny a jaro je na dohled, tak si teď aspoň užijme sněhu a mrazu, dokud jsou,“ uzavírá předpověď Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám