Hlavní obsah

Mám důkazy o korupci Martínka, tvrdí Dryml. Chce je nejprve projednat v grémiu

Praha
Aktualizováno

Sociálnědemokratický senátor Vladimír Dryml veřejně vyzval předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, aby urychleně svolal mimořádné politické grémium k možnému korupčnímu jednání hejtmana Pardubického kraje Radka Martínka (ČSSD), krajského předsedy ČSSD Miroslava Váni a dalších. Dryml je připraven zveřejnit nahrávky, které korupci údajně dokazují.

Foto: Petr Horník, Právo

Vladimír Dryml

Článek

Martínek i Váňa již dříve korupční jednání popřeli. Sobotka senátorovi vzkázal, aby veškeré poznatky předal orgánům činným v trestním řízení, případně aby podal trestní oznámení.

Vedení ČSSD by mělo podle Drymla před krajskými volbami okamžitě začít s očistou strany od politické korupce. „Neschopnost a úmyslná nečinnost předsedy ČSSD Sobotky může být považována za krytí těchto praktik v některých krajích, a to zejména v souvislosti s čerpáním evropských dotací,“ uvedl senátor v tiskové zprávě.

Martínek v úterý v tiskovém prohlášení uvedl, že se žádného korupčního jednání nikdy nedopustil, naopak to prý byl on, kdo žádal prošetření podezřelých praktik. "Myslím si, že svým mediálním jednáním (senátor Dryml) poškozuje mé jméno, Pardubický kraj i ČSSD jako takovou," uvedl.

Martínek doplnil, že to byl on, kdo Josku požádal, aby nahrávku předal policii a žádal její prošetření. "Byl jsem to já, který okamžitě zadal vnitřní audit stavebních projektů krajského úřadu a SÚS Pardubického kraje, aby byly odhaleny případné nedostatky," sdělil Martínek.

Sobotka vzkázal, že senátorovi nabídne osobní setkání, na kterém bude mít možnost ho seznámit s tím, co má k dispozici. Zdůraznil však, že senátorovy první kroky by měly vést na policii. Teprve potom si rád vyslechne jeho podezření, pokud má senátor pocit, že jde o něco, čím by se vedení sociální demokracie mělo zabývat.

Jeden funkcionář již padl

Politické grémium se podle Sobotky situací v Pardubickém kraji na svém pravidelném zasedání tento pátek zatím zabývat nebude. Uvedl, že situaci řeší výkonný výbor pardubické krajské ČSSD. Funkcionáři, kteří byli podezřelí z nečestného jednání, buď rezignují na stranické funkce, nebo odcházejí ze sociální demokracie.

Již bývalý místopředseda krajské ČSSD Miroslav Petržílek měl údajně požadovat po spolumajiteli stavební firmy Chládek a Tintěra Liboru Joskovi mnohamiliónové úplatky za ovlivnění výběrových řízení, což prý podle místopředsedy zařídil náměstek hejtmana Jan Tichý (ČSSD). Náměstek ale předložil materiály, které mají dokázat, že transparentními tendry korupci bránil a ušetřil kraji přes 723 miliónů korun.

Na Joskou tajně pořízených nahrávkách, které se dostaly do médií, Petržílek údajně nabízel, že za úplatek zařídí, aby vrcholní představitelé Pardubického kraje potvrdili a nechali proplatit faktury za další náklady na několika stavbách, které firma pro kraj zajišťuje nebo by měla zajišťovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám