Hlavní obsah

Obyvatel Středočeského kraje je nejvíc v historii i v rámci ČR

Právo, Radek Plavecký

Statistici v úterý pokračovali ve zveřejňování předběžných výsledků loňského sčítání lidu. Ve Středočeském kraji žije nejvíce obyvatel v historii a současně nejvíc v rámci republiky, a to 1,274 miliónu lidí. Na nárůstu má hlavní podíl stěhování.

Foto: Profimedia.cz

Jedním z center Středočeského kraje je Beroun

Článek

„Nejvýznamnějšími trendy v kraji jsou růst počtu obyvatel, hlavně přistěhovalých a cizinců, populace v regionu stárne, ale pomaleji než v celé České republice, roste počet vzdělaných lidí, počet svobodných a rozvedených. Zvyšuje se podíl bytů v osobním vlastnictví a k víře se lidé hlásí méně než v minulých letech,“ shrnula předběžné výsledky za Středočeský kraj Jana Slavníková ze středočeské pobočky Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Statistici potvrdili to, co je patrné z běžného života. Do regionu se stěhují lidé z Prahy, především do okresů Praha-východ a Praha-západ, kde jsou proto lidé nejmladší a nejvzdělanější.

V regionu velmi výrazně přibývá cizinců. Za posledních deset let se zvýšil jejich počet o 43 tisíc, což je čtyřikrát víc než bylo před deseti lety. Nyní tu žije kolem 56 tisíc cizinců, nejvíce Ukrajinců (téměř 18 tisíc), Slováků (14 tisíc), Vietnamců (přes 5 tisíc) a Rusů (téměř 4 tisíce).

Definitivní výsledky zveřejní ČSÚ na podzim.

Reklama

Související témata:

Související články

Praha má nejvíce obyvatel v historii

V Praze žilo loni 1 272 690 obyvatel, což je nejvíce v historii. Oproti sčítání v roce 2001 přibylo 104 tisíc obyvatel. Jde především o cizince. Podle dat...

Výběr článků

Načítám