Hlavní obsah

Situace na řekách se uklidňuje, pomohlo ochlazení i méně srážek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na většině českých řek, které mají momentálně kvůli sněhu zvýšené průtoky, se situace postupně uklidňuje. Druhý stupeň povodňové aktivity platil v úterý pouze na Mrlině ve Vestci, na dalších 18 stanicích byly zaznamenány průtoky na úrovni prvních stupňů.

Foto: Profimedia.cz

Zvýšené průtoky způsobuje tání sněhu.

Článek

Hladiny většiny řek díky ochlazení spíše klesají. Jedním z mála toků, jehož průtok stoupá, je Labe v Ústí nad Labem. Hladina se ve městě dostala na 485 centimetrů a stále roste.

Podle informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) nejde o nic mimořádného. "Kulminace na dolní Vltavě a Labi bude mírně ovlivněna současným

zvýšením odtoku z vodních děl na Vltavě a Ohři," upozornili meteorologové, kteří očekávají, že první stupeň povodňové aktivity může být na Labi dosažen rovněž v Děčíně.

Berounka již klesá

Nejhorší situace byla v úterý na Mrlině. Řeka tam v pondělí večer vystoupala na 199 centimetrů, od půlnoci ale začala pozvolna klesat a dostala se na 190 centimetrů. Pokles hladiny hlásí i nedaleká Cidlina v Novém Bydžově.

Ve středních Čechách během noci mírně klesla Berounka v Berouně a ve Zbečně. Na západě Čech byl pokles hlášen na Berounce u Liblína a Bílé Hory a na Střele v Plasech. Na stejné úrovni zůstává Ohře na Skalce u Chebu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám