Hlavní obsah

Dobeš se s akademiky na reformě nedohodl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jednání ministra školství Josefa Dobeše (VV) se zástupci akademických senátů vysokých škol v pondělí zkrachovalo. Akademici chtějí, aby ministerstvo stáhlo návrhy na reformu vysokých škol, Dobeš to odmítá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr školství Josef Dobeš (VV)

Článek

"My jsme si přišli vyslechnout od pana ministra informaci, že oba ty věcné záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům stáhl z jednání ve vládě," řekl předseda akademického senátu na Českém vysokém učení technickém v Praze Petr Konvalinka.

Dobeš návrhy z vlády nestáhl.

Ministr řekl, že při jednání měli členové delegace řadu dotazů a že chtěli diskutovat, ale Konvalinka je na závěr přerušil a oznámil, že pokud ministerstvo nestáhne oba věcné záměry, tak není o čem diskutovat.

Dobeše podpořil i premiér Petr Nečas (ODS). Ten považuje protesty studentů a akademiků proti reformě vysokého školství v okamžiku, kdy jsou na stole pouze věcné záměry zákonů, za neadekvátní.

Změnu systému vnímá jako důležitou a nezbytnou, se zástupci vysokých škol bude podle něj vláda ještě jednat. "V tuto chvíli startovat ohňostroj protestů je ale neadekvátní," řekl v pondělí novinářům.

V úterý přijdou jednat rektoři

K reformě vysokého školství se vláda zavázala ve svém programovém prohlášení. Loni Dobeš přišel s věcnými záměry zákonů o vysokých školách a o finanční pomoci studentům, které by měla brzy projednat vláda. První upravuje fungování univerzit a školné, druhý spoření a půjčky na vzdělání. Proti oběma se postavila Česká konference rektorů (ČKR) i Rada vysokých škol. Kritikou nešetřily ani odbory.

V úterý se na ministerstvu školství kvůli chystané reformě sejdou také rektoři vysokých škol. Řada českých vysokých škol si od tohoto jednání slibuje, že se vyřeší zásadní sporné body plánované reformy.

Minulý týden akademici oznámili, že pokud nedojde k dohodě s ministerstvem, připraví na únor protestní akce. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám