Hlavní obsah

Řidičům ztěžuje život sněhová břečka i silný vítr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Důsledky sobotního sněžení pociťují řidiči v České republice i v neděli. Na mnoha silnicích leží zbytky sněhu, sněhová kaše, anebo jsou vozovky mokré. Situaci někde komplikuje i silný vítr a další sněhové přeháňky.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Na silnicích leží rozbředlý sníh, anebo je vozovka mokrá.

Článek

V neděli ráno mrzlo jen na horách a nenaplnila se tedy důsledně varování před ledovkou. Zatímco například na Churáňově, kde také sněží, byly minus dva stupně Celsia, v Českých Budějovicích byly tři stupně nad nulou.

Na většině území je zataženo a většinou to tak má zůstat po zbytek dne.

Karlovarském kraji místy na cestách leží zbytky sněhu a voda, ale jinak jsou tam silnice sjízdné. Pouze na cestách druhé a třetí třídy ve vyšších polohách mohou nastat komplikace, místy se tam utvořilo náledí.

Plzeňském kraji by si řidiči měli dávat pozor také na silný vítr, a to na Šumavě, Klatovsku a v části severního Plzeňska. Na Šumavě také padá déšť se sněhem.

Nejvíce nového sněhu ve Žďárských vrších

Rovněž na jihu Čech leží na silnicích břečka a fouká silný vítr. Na vedlejších tazích je na Strakonicku ujetá vrstva sněhu krytá posypem, na Prachaticku, Táborsku a Jindřichohradecku rozbředlá, jinde jsou vozovky mokré. Nad 700 metrů nad mořem se budou tvořit sněhové jazyky.

Silničáři vozovky udržují sjízdné, řidičům však s nimi občas chybí trpělivost. „Přestože jsme vyrazili okamžitě, někteří řidiči stále nemohou pochopit, že když je například sypač teprve za Prachaticemi nemůže být v tu samou chvíli v Husinci. Chvíli to trvá, než trasu pojede. Trpělivost a slušnost často chybí,“ postěžoval si Jaroslav Petrášek ze Správy a údržby silnic Jihočeského kraje (SÚSJČ).

Břečka potrápí řidiče i ve středních Čechách. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují na hlavních tazích na Benešovsku, Příbramsku, Kladensku a v okolí Prahy. Na Rakovnicku fouká nárazový vítr

Situace v dopravě je podobná i v dalších regionech. Zbytky rozbředlého sněhu leží též na dálnici D1. Se smíšenými přeháňkami se řidiči potkají také na Vysočině. Nejvíce sněhu - osm centimetrů - za posledních 24 hodin připadlo ve Žďárských vrších, kde byla ráno teplota mírně nad nulou.

Na Třebíčsku byla po noci ledovka na silnicích druhé a třetí třídy. Ujetý sníh místy leží také v Olomouckém kraji. Na Jesenicku snižují viditelnost sněhové přeháňky, jinde prší. Ve východních Čechách vál místy silný vítr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám