Hlavní obsah

Husté sněžení, ledovka a silný nárazový vítr komplikují dopravu

Aktualizováno

Silničáři nabádají řidiče k ostražitosti. Na některých místech České republiky panují nepříznivé povětrnostní podmínky, sněžení snižuje viditelnost a zafoukané silnice namrzají. Velké problémy jsou hlášeny například z Ústeckého a Libereckého kraje. Množí se zprávy o dopravních nehodách, na Plzeňsku například sjel řidič ze silnice do rybníka.

Foto: Jiří Falout, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Ústeckém i Libereckém kraji hustě sněží a fouká silný nárazový vítr. Teploty se pohybují jen těsně kolem nuly. Meteorologové varují před tvorbou sněhových jazyků a závějí. Intenzivně má sněžit hlavně v horských oblastech.

Husté sněžení v Krkonoších Video: Vladislav Prouza, Právo

Silničáři varují před sněžením a silným větrem na dálnici D8 v úseku Řehlovice - Krásný Les. Od 64. do 92. kilometru dálnice hustě sněží, odklízení sněhu komplikuje silný vítr, a motoristé by tam proto měli jezdit se zvýšenou opatrností. V regionu přibývá nehod, kamiony mohou mít problémy. Na severu Čech začalo po poledni hustě sněžit a fouká nárazový vítr, který snižuje viditelnost a může vytvářet sněhové jazyky. I na hlavních tazích leží na vozovkách sníh, i zde mohou mít problémy hlavně kamióny ve stoupáních.

Auta havarují

Přibývá dopravních nehod. Na silnici 15 v Libčevsi u Loun havarovala tři osobní auta, další nehoda je hlášena z Meziboří na Lounsku, kde řidič osobního vozu dostal na zasněžené vozovce smyk a sjel ze srázu. Měl štěstí, vyvázl bez zranění.

Nehody jsou hlášeny i v sousedním Libereckém kraji. V Provodíně na Českolipsku nezvládla řidička jízdu na sněhu, dostala smyk a skončila na střeše. Lehce zraněnou ženu museli z vozu vyprostit hasiči.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Silnice ve Špindlerově Mlýně jsou bezpečně sjízdné pouze s řetězy.

Sněhové závěje uzavřely i dva úseky silnice 223 v Krušných horách. Uzavřená je podle policie cesta z Měděnce na Loučnou pod Klínovcem a zavátá je i cesta z Výsluní na Kryštofovy Hamry. Podle silničářů zůstanou silnice pro dopravu uzavřené zřejmě až do pondělí.

Neprůjezdná je také na dvou úsecích silnice třetí třídy ze Sebuzína na Ústecku a Tlučení na Litoměřicku, tam je ale důvodem kácení stromů, které skončí až v neděli.

Z potopeného vozu si pomohl sám

V některých částech Plzeňského kraje v sobotu ztěžuje dopravu sněžení nebo smíšené srážky. Zasáhly především jižní Plzeňsko, Rokycansko, Tachovsko a Domažlicko. Velmi opatrní tak musejí být řidiči nejen na regionálních cestách, ale také na dálnici D5 mezi 28,5. až 131. kilometrem. Teploty v regionu se podle informace dispečinku silničářů pohybují mezi minus šesti stupni až třemi stupni.

Na jihu Plzeňska a na Tachovsku pokryla některé komunikace vrstva sněhu, jinde se sníh mění v rozbředlou kaši. Zbytky rozbředlého sněhu po chemickém ošetření leží rovněž na dálnici. Na Šumavě pak mohou řidiči místy narazit na zledovatělou vrstvu sněhu s vyjetými kolejemi. Na Domažlicku je na některých cestách ujetá vrstva sněhu krytá posypem. Jízda v celém regionu od řidičů vyžaduje zvýšenou pozornost.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Chumelenice lyžaře neodradila.

Někteří řidiči na zasněžených a kluzkých silnicích nezvládli řízení a od rána musela policie řešit několik dopravních nehod. Například v Boru na Tachovsku sjel řidič ze silnice přímo do rybníka a auto se v něm částečně potopilo. „Nehoda si vyžádala jedno zranění, ale ještě než jsme na místo dorazili, byl řidič z auta venku. Automobil musí vytáhnout na břeh jeřáb,“ řekl řídící důstojník krajských hasičů.

Bez řetězů do hor nejezděte

Poměrně intenzivní sněžení od dopoledních hodin komplikuje dopravu v Karlovarském kraji. Na silnice spadlo už několik centimetrů mokrého sněhu, který se postupně mění v prosolenou břečku. Na méně frekventovaných cestách pak sníh zůstává ležet. Teploty v regionu se pohybují mezi nulou až po necelé dva stupně pod bodem mrazu.

Nejvíce sněhu zůstává ležet na silnicích v Krušných horách. Naštěstí tam vítr výrazně nezesílil, a tak závěje či sněhové jazyky zatím nehrozí. Venku mají silničáři všechnu techniku a daří se jim udržet sjízdnou i trasu mezi Božím Darem a Klínovcem. Řidiči by ovšem do hor neměli vyjíždět bez řetězů pro případ, že někde uváznou. Velkou komplikací jsou ledové plochy, které jsou v některých úsecích ukryty pod napadaným sněhem. Jízda po komunikacích v Karlovarském kraji vyžaduje velkou opatrnost.

Pozor na vyjeté koleje

Jízdu se zvýšenou opatrností doporučují správci vozovek motoristům ve Zlínském kraji. Na některých silnicích v regionu leží zbytky rozbředlého sněhu či ujetá sněhová vrstva s vyjetými kolejemi.

Na rozbředlý sníh motoristé narazí například na silničním tahu z Valašského Meziříčí do Rožnova pod Radhoštěm a na vozovkách v okrese Uherské Hradiště. Ujetá vrstva sněhu pokrývá vozovky druhých a třetích tříd zejména v horských oblastech Valašska. V níže položených oblastech kraje jsou silnice většinou holé a mokré.

Ranní sněžení v Olomouckém kraji zanechalo na některých silnicích zbytky rozbředlého sněhu, místy vznikla na vozovkách ujetá sněhová vrstva. Správci vozovek proto doporučují motoristům jízdu se zvýšenou opatrností. Hlavní tahy v regionu byly ráno holé a mokré. Na tající sníh si řidiči musejí dávat pozor na silnicích prvních tříd na Jesenicku a dále na vedlejších vozovkách na Přerovsku. Na ujetou sněhovou vrstvu motoristé narazí na severu kraje, Olomoucku a Prostějovsku a na silnicích udržovaných inertně. Na Drahanské vrchovině na Prostějovsku se navíc místy tvoří sněhové jazyky.

Střední Čechy a Vysočinu trápí ledovka

Ve středních Čechách od rána komplikovala jízdu ledovka. Její výskyt je hlášen na Berounsku a v okolí Prahy. Silnice jsou ale se zvýšenou opatrností sjízdné. Obezřetní by měli být především řidiči na silnici mezi Komárovem a Zaječovem na Berounsku a u Zbuzan nedaleko Prahy ve směru na Chýnici. Motoristy tam na některých úsecích může překvapit ledovka.

Dopravu na Vysočině komplikuje především na Pelhřimovsku a Třebíčsku ledovka krytá posypem, na Havlíčkobrodsku, Jihlavsku a Žďársku leží ujetá vrstva sněhu. Na vedlejších silničních tazích na Žďársku po ránu místy sněhové bariéry zužovaly vozovky jen na jeden jízdní pruh. Řidiči osobních aut havarovali na Žďársku u Ostrova nad Oslavou a také na 133. kilometru dálnice D1. Nehody se obešly bez zranění.

Na Šumavě přes půl metru sněhu

Na velké části silnic na východě Čech se řidiči mohou setkat se sněhem. Někde je po solení rozbředlý, ve vyšších polohách často uježděný. Se sněhem musejí motoristé počítat v Krakonoších a Orlických horách, kde jej nově napadlo tři až pět centimetrů. Slabá sněhová vrstva leží také na cestách na Jičínsku a Rychnovsku. Někde se vytvářejí sněhové jazyky. Opatrní by měli být motoristé také zvláště v okolí Hlinska, Lanškrouna, Skutče, Vysokého Mýta, Žamberka a v Železných horách. I tam vítr pokrývá vozovky sněhem.

Všechny silnice na jihu Čech byly po ránu se zvýšenou opatrností sjízdné. Řidiči by si měli dát pozor především na Táborsku a Jindřichohradecku, kde se na silnicích druhé a třetí třídy vyskytla ledovka krytá posypem. Na Českokrumlovsku pak místy na vozovkách zůstává po chemickém ošetření rozbředlý sníh.

Ve vyšších polohách Šumavy za posledních čtyřiadvacet hodin napadlo 11 centimetrů sněhu, jeho celková vrstva je téměř šedesáticentimetrová. V nížinách po sněhu většinou není ani památky. Během dne postupně přibývá od západu oblačnosti se sněžením, které bude v jihozápadní polovině Čech pod 800 metrů nad mořem přecházet v déšť se sněhem nebo déšť. Nejvyšší teploty budou až čtyři stupně Celsia, na horách kolem minus jednoho. Bude vát silný nárazový vítr, místy se bude tvořit náledí. Na horách se budou tvořit sněhové jazyky a závěje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám