Hlavní obsah

Nabídka zlatých padáků oslovila stovky zaměstnanců huti

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Stovky zaměstnanců největší tuzemské hutní firmy ArcelorMittal Ostrava se rozhodly využít nabídku dobrovolného odchodu z podniku se štědrým odstupným. Kolik lidí o zlatý padák požádalo, firma zatím nezveřejnila, podle odhadu odborářů se počet žádostí může pohybovat kolem 700. Žádosti mohli lidé podávat do pátku.

Foto: Anna Bortlíčková, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zájem je určitě větší, než se očekávalo,“ řekl Právu odborový předák závodu ocelárna Roman Bečica.

Firma počátkem prosince oznámila, že chce kvůli ekonomické krizi snížit personální stav o 600 lidí, což je zhruba desetina nynějšího počtu zaměstnanců. Lidem nabídla možnost dobrovolného odchodu s odstupným ve výši 11 až 24 platů v závislosti na počtu odpracovaných let v podniku. Maximální výše odstupného tak může činit až 750 tisíc korun. Žádosti firma přijímala od 12. prosince do 20. ledna.

Bečica i šéf odborů v ArcelorMittal Ostrava Vítězslav Prak uvedli, že mezi zájemci o dobrovolný odchod s nadstandardním odstupným převažují lidé pracující na pozicích ve výrobě. Bečica řekl, že odborům vadí každý úbytek zaměstnanců, natož když má odejít větší počet lidí. „V takto těžkých provozech by k tak velkému úbytku nemělo dojít. Bezpochyby to pak bude pro zaměstnance, kteří zůstanou, daleko větší záběr,“ upozornil Bečica.

Firma zřídila i centrum pomoci v nezaměstnání

Mluvčí společnosti Věra Breiová k počtu žádostí o dobrovolný odchod nesdělila konkrétní informace s odvoláním na to, že v pátek odpoledne ještě číslo nebylo konečné.

Jak řekla, ve firmě nyní probíhá interní trh práce. Společnost zaměstnancům, kteří nechtějí z podniku odejít, avšak jejichž místa se budou rušit, nabízí pozice, kde dosavadní pracovníci naopak odejít chtějí, ale jejichž místa zrušit nelze.

Zaměstnanci odcházející z podniku podle Breiové hodně využívají služeb centra pomoci, které firma pro ně vytvořila. „Odborníci například lidem, kteří už nemají daleko do důchodu, poskytují důchodové poradenství. V kariérní poradně zase našim lidem nabízejí uplatnění firmy, které i v této době nabírají pracovníky, a zaměstnancům tam nabízíme i pozice uvnitř naší společnosti,“ přiblížila.

V další poradně se pak odcházející zaměstnanci mohou informovat, jak postupovat při hledání nového zaměstnání, jak napsat životopis atd. „Dá se říci, že zaměstnanci, kteří chtějí odejít, dostávají ze strany firmy kompletní servis,“ dodala Breiová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám