Hlavní obsah

Pražský hrad otevírá nepřístupné prostory, vystavuje v nich předměty Rudolfa II.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Od 20. ledna nabídne Pražský hrad speciální výstavu k 400. výročí úmrtí císaře Rudolfa II. Habsburského. Veřejnosti se na 10 dní otevřou jindy nepřístupné prostory Rudolfovy galerie a přilehlé síně. Expozice se skládá hlavně z předmětů, které souvisí s panovníkovou smrtí a s nimiž byl pohřben. Poprvé si budete moci zblízka navíc prohlédnout i kopii jeho rakve.

Projděte si výstavu věnovanou císaři Rudolfovi II.Video: Novinky

 
Článek

Výstava v prostorách přiléhajících k Rudolfově galerii seznámí návštěvníky s posledními dny císaře a jeho pohřbem. Návštěvníci uvidí mimo jiné Rudolfovu pohřební výbavu - insignie, oděv a klobouk. Každou půlhodinu budou moci sledovat krátké dokumentární filmy o Rudolfově době. Na Hradě se budou konat také přednášky věnované Rudolfovi II. a jeho době. Děti do 15 let budou mít do Rudolfovy galerie vstup zdarma, ostatní zaplatí 20 korun.

Rudolfova galerie sousedí se Španělským sálem Hradu a patří mezi jeho nejreprezentativnější prostory. Pořádají se v ní například obědy pro významné zahraniční delegace a další společenská setkání. Padesát metrů dlouhý a deset metrů široký sál byl vybudován na konci 16. století pro uložení rozsáhlých sbírek obrazů, uměleckých předmětů a rarit císaře Rudolfa II.

Pražský arcibiskup Dominik Duka bude ve čtvrtek od 16.00 v katedrále svatého Víta sloužit rekviem za císaře Rudolfa II. Doprovodí ho hudba vlámského skladatele a Rudolfova dvorního kapelníka Philippa de Monte. Už dnes v pražském kostele sv. Šimona a Judy zazní slavnostní mše pro císaře Rudolfa II. od stejného autora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám