Hlavní obsah

Pražské kosy zmátlo teplo, mládě se vyklubalo počátkem ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Párek pražských kosů byl natolik dezorientovaný teplým podzimem a zimou, že přivedl na svět své mládě příliš brzy. Mladý kos se vyklubal krátce po Novém roce. Pražská zvířecí záchranka, kterou provozuje Český svaz ochránců přírody (ČSOP), letošní první mládě přijala ve středu.

Foto: Profimedia.cz

Kos černý. Ilustrační foto

Článek

"Malý kos zoufale sháněl rodiče v pražském Braníku. Jelikož mu je přibližně 15 dní, bude zřejmě prvním divokým zvířetem, které se letos v Praze narodilo," informoval  člen svazu David Zítek.

Odrostlý kos poskakoval podél silnice a hlasitě pískal, takže si ho všiml obyvatel Braníka. Odchytil ho a zavolal zvířecí záchranku.

"Za normálních okolností, tedy v jarních měsících, bychom nálezci poradili, aby ptáče odnesl kousek dál od silnice a nechal ho jeho rodičům, kteří určitě byli nedaleko. Kosi jeho stáří totiž běžně hnízdo opouští a rodiče je dokrmují v okolí. V lednu je však situace poněkud jiná. Mládě nemělo nejmenší šanci se uživit a přežít přicházející mrazy," uvedl Zítek.

Ochranáři kosa nakrmili

Ochranáři proto ptáče převzali, nakrmili a předali záchranné stanici ve Vlašimi, kde mu na několik týdnů nahradí rodiče. Jakmile bude jisté, že si v přírodě poradí kosák sám, vrátí se zpět.

Všem mláďatům by ale lidé pomáhat neměli, upozornil Zítek. Typickým příkladem je zajíc polní, jehož mláďata lze už v únoru nalézt poměrně běžně. Ať už je počasí jakékoliv, jejich odchyt je podle ochranářů nežádoucí.

Malého zajíčka si matka dokrmí sama a před zimou ho ochrání kožich. Oproti tomu v zajetí přes veškerou péči odborníků víc jak polovina zajíčků uhyne.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám