Hlavní obsah

Sníh a náledí komplikují dopravu na mnoha místech Čech

Právo, Novinky, ČTK, lž, fal, pem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově napadlý sníh a náledí zkomplikovaly ve čtvrtek dopravu v některých krajích České republiky. Na Královéhradecku uvízlý kamión zablokoval provoz na silnici, na Tachovsku namrzá povrch dálnice D5. V Jeseníku naopak odvolali kalamitní stav z úterního večera.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na některých silnicích v Česku se tvoří náledí

Článek

V Královéhradeckém kraji sněží, což působí problémy zejména řidičům. Například na Broumovsku již od čtvrté hodiny ranní silničáři pracují na zprůjezdnění vozovky. Jedná se o asi 6,6 kilometrů dlouhý úsek mezi obcemi Křinice a Božanov.

O problémech na silnicích čtěte i v rubrice Vaše zprávy z regionů:
Zlínská policie nabádá řidiče k opatrnosti, nejhorší situace je ve Zlíně

Na vjezdu do Železnice na Jičínsku uvízl ve středu o půl jedenácté večer na silnici č. 2845 kamión, který cestu zcela zablokoval, takže není průjezdná. Vyproštění proběhne až v denní době.

Zledovatělý povrch, déšť se sněhem a rozbředlý sníh komplikují dopravu na silnicích v Plzeňském kraji. Velkou pozornost by měli věnovat řízení zejména řidiči na chemicky neudržovaných komunikacích. Podle Ředitelství silnic a dálnic namrzá i povrch dálnice D5 ve vyšších polohách Tachovska.

V kraji v noci napadlo ve vyšších polohách až deset centimetrů těžkého sněhu se sněhovou krupicí. Na silnicích, které cestáři nesolí, se vzhledem k pokračujícím přeháňkám a teplotám kolem nuly sníh ujíždí a umrzá. "Týká se to například Šumavy, Tachovska, okolí Bezvěrova na severním Plzeňsku nebo Brdska až k Nepomuku," řekl krajský dispečer silničářů Jiří Slapnička.

Na silnicích, kde se solí, je sněhová břečka, kterou cestáři stahují. "Sůl zabírá, ale hlavně tam, kde se sype drtí, je potřeba opravdu jet velice opatrně," dodal dispečer. Podle Ředitelství silnic a dálnic sněží na Šumavě, jinak jsou téměř v celém kraji přeháňky deště se sněhem. Teploty se pohybují od minus dvou do plus tří stupňů.

V Jeseníku odvolali kalamitní stav

Kalamitní stav v Jeseníku, který tam byl kvůli vydatnému sněžení vyhlášen v úterý večer, ve středu ve 22 hodin odvolali. Všechny komunikace jsou tam již sjízdné. Práce na odstraňování kalamity však od rána pokračují.

„Silnice jsou sice úzké, některé jen jednosměrné, ale žádná již není uzavřena. Zatím nám přeje i počasí, neboť sníh nyní jen mírně poletuje. Podle meteorologů by ale sněžení mohlo být znovu v průběhu dne intenzivní,“ řekl Právu ve čtvrtek ráno ředitel Technických služeb Jeseník (TSJ) Jan Prejda s tím, že z města bylo do čtvrtečního rána odvezeno 60 aut sněhu, tedy asi 500 tun a to do prostoru bývalých kasáren.

„Je tam obrovská plocha, kde nenastane problém s táním. Zhruba stejné množství sněhu tam chceme odvézt i dnes. Komunikace je třeba rozšířit tak, aby byly co nejbezpečnější,“ dodal ředitel TSJ.

Na ostatních místech Jesenicka a Šumperska jsou sněhové přeháňky také jen minimální a silničáři situaci zvládají. „Napadlo do jednoho centimetru sněhu. Všechny silnice se nám daří držet sjízdné a to i na Jesenicku, kde se především v okolí Rejvízu, Bernartic a Tomíkovic místy tvoří sněhové jazyky.

Vozovky udržované solením jsou se sněhovou kaší, ostatní s ujetou vrstvou sněhu krytou inertním posypem,“ řekl Právu ve čtvrtek ráno dispečer šumperských silničářů Pavel Švestka.

Silnice v jižních Čechách jsou sjízdné

Až pět centimetrů sněhu napadlo od druhé poloviny noci do rána na Táborsku. „Sněžit začalo kolem půl třetí. Všechny sypače vyjely a silnice jsou sjízdné. Řidiči ale musí být velmi opatrní, hlavně v lesních úsecích,“ řekla Právu krajská dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Ivana Matušková. Hlavní jihočeské úseky jsou prosolené. Nový sníh je také na Jindřichohradecku a Písecku.

Nad ránem pak sněžení přešlo na mnoha místech kraje v déšť nebo déšť se sněhem. Problémy mohou mít chodci ve městech, protože na chodnících zůstává břečka velmi mokrého sněhu, z něhož se po ušlapání stává klouzavá hmota.

Na mnoha úsecích silnic v Pardubickém kraji zůstává ležet sníh, někde připadl nový. V níže položených místech je rozbředlý, v horských oblastech ujetý, informují krajští silničáři. Řidiči by měli také počítat s možností vzniku sněhových jazyků.

Opatrní by měli být motoristé zvláště na Hlinecku, Lanškrounsku, v okolí Žamberku, Svitav a Vysokého Mýta. Sníh na vozovce ale mnohdy leží i na Pardubicku nebo Holicku.

Teploty v regionu se ve čtvrtek ráno držely v rozmezí od minus dvou do plus dvou stupňů. Bylo zataženo s častými sněhovými přeháňkami. Většinou vál slabý vítr.

Dopravu na Karlovarsku a Liberecku ztěžuje rozbředlý sníh

V Karlovarském kraji v noci poměrně silně sněžilo, k ránu v nižších i středních polohách přecházely sněhové srážky v dešťové. Provoz na silnicích komplikuje nejen odtávající rozbředlý sníh, ale místy může být i náledí.

Teplota v regionu se pohybuje od minus jednoho stupně pod nulou po necelé tři stupně nad bodem mrazu. Silnice jsou sjízdné se zvýšenou opatrností.

Vzhledem k postupnému oteplování se může sníh s deštěm objevovat rovněž ve vyšších polohách. Na silnicích první třídy a na rychlostní komunikaci R6 je převážně tající sníh po chemickém posypu nebo jsou úseky mokré. Zbytky sněhu, někde i ujetého, jsou pak na méně frekventovaných cestách zejména v Krušných horách.

V Libereckém kraji v noci na čtvrtek napadlo ve vyšších polohách až 15 centimetrů sněhu. Silničáři mají v terénu veškerou techniku a sníh se jim daří z vozovek postupně stahovat, řekl hlavní dispečer společnosti Silnice LK Pavel Pospíšil. Závažné problémy hlášené nemají.

Na silnicích první a druhé třídy leží vrstva rozbředlého sněhu po chemickém ošetření. Silničáři na nich doporučují jezdit jen s velkou opatrností. "Rozbředlý sníh může být přes celý jízdní pruh a může řidiče překvapit," uvedl dispečer. Na silnicích třetí třídy leží rozbředlý sníh, ve vyšších polohách ujetý.

Teploty v Libereckém kraji se pohybují od plus jednoho do minus dvou stupňů Celsia. Situace na silnicích by se podle Pospíšila měla postupně zlepšovat. "V současné době už by měla být všechna důležitá místa posypaná," řekl kolem osmé hodiny. Na vozovkách se ale mohou místy objevit větve, které se pod tíhou sněhu zlomily.

Komplikace ráno nejsou ani na místech, kde často mívají na sněhu problémy nákladní auta, například na silnici první třídy do Harrachova a na hranice s Polskem. Kamion uvízl pouze na neudržovaném úseku na silnici nižší třídy u Lomnice nad Popelkou.

Na Vysočině se tvoří kolony

Na Vysočině připadlo v noci na čtvrtek několik centimetrů sněhu. Rozbředlý nebo ujetý sníh pokrývá vozovky všech tříd. Komunikace jsou průjezdné, ale se zvýšenou opatrností. Mezi Větrným Jeníkovem a obcí Bílý Kámen na Jihlavsku se tvoří kolony, uvedla krajská správa a údržba silnic. Teploty se k ránu pohybovaly mezi nulou a jedním stupněm Celsia. Někde sněžilo nebo padal déšť se sněhem.

Díky oteplení se podle silničářů ledovka zřejmě zatím netvoří, největší riziko, že vozovky případně namrznou, je ve Žďárských vrších. Přes den by vozovky neměly namrzat, pokud se potvrdí předpověď meteorologů a teploty vystoupí až ke čtyřem stupňům nad nulou. V kraji má být převážně zataženo s deštěm nebo smíšené přeháňky se sněžením.

Na Valašsku v noci na čtvrtek připadly další dva centimetry sněhu. Zejména regionální tahy pokrývá rozbředlý sníh a ve vyšších polohách vrstva ujetého sněhu, místy se na silnicích tvoří náledí. Většina silnic ve Zlínském kraji je tak sjízdných pouze se zvýšenou opatrností. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic ČR.

Komunikace první třídy na Vsetínsku jsou mokré a po chemickém ošetření, ve vyšších polohách na nich leží rozbředlý sníh až do tří centimetrů. Vozovky druhé a třetí třídy pokrývá vrstva ujetého sněhu, ve vyšších polohách na cestách leží ujetý sníh až do deseti centimetrů. S ujetým či rozbředlým sněhem se motoristé místy setkají i na Zlínsku a Kroměřížsku.

Většina tamních silnic je ale stejně jako komunikace na Slovácku holá, mokrá a po chemickém ošetření. V kraji je zataženo, fouká slabý vítr a sněží nebo padají sněhové přeháňky, což snižuje viditelnost. Teplota se pohybuje od minus čtyř do jednoho stupně Celsia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám