Hlavní obsah

Kde mizí poslanecké milióny za expertizy? To je tajemství

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmadvacet miliónů korun. Takovou sumu loni vyplatila Sněmovna za odborné a administrativní práce, které si objednali poslanci. Jak s těmito náhradami nakládají a hlavně komu peníze za práci tečou, zůstává utajeno.

Foto: Petr Horník, Právo

Kabinet v Poslanecké sněmovně

Článek

Na každého z 200 poslanců připadá ročně 155 184 korun na expertné. A přesně na korunu takové částky většina z nich loni vyúčtovala. Vyplývá to z podkladů, o které Právo požádalo kancelář Sněmovny. Plnou sumu, tedy 155 184 korun, vyčerpal loni třeba i dlouhodobě nemocný poslanec Petr Jalowiczor (ČSSD), který se kvůli vážné nemoci od podzimu 2010 jednání Sněmovny neúčastní.

Naopak nejméně, 18 tisíc, využil Vladislav Vilímec z ODS či Daniel Korte z TOP 09 s 21 200 korunami.

Politici popírají, že by si prostřednictvím těchto náhrad, které členům Sněmovny i Senátu přisuzuje zákon o platech ústavních činitelů, takříkajíc mohli přihrát malou domů. Kontrola ale neexistuje. Politici tajnosti obhajují tím, že peníze jdou třetím osobám, o kterých nemají bez jejich souhlasu oprávnění mluvit.

Co mohou zaplatit
- psaní na stroji a na PC
- korespondence a evidence
- pořízení a monitoring médií
- výpisy a výtahy z odborného tisku
- rozbory a posudky právní, ekonomické i jiné
- tvorba legislativy
- překlady
- účast na konferencích, kurzech a školeních − ubytování a poplatek
- zřízení a provozování osobního webu

„Jsem ochoten a schopen říci, na co jsem expertné využil, ale tím bude moje ochota končit,“ řekl Právu např. šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Sám patří mezi malou část poslanců, kteří nevyčerpali za loňský rok plnou sumu. Vyfakturoval 99 039 korun.

Podle něj to bylo za předplatné lokálních novin v poslanecké kanceláři, za zřízení a správu vlastního webu, který loni rozjel, a za monitoring tisku.

Co kdyby se šábli?

Stejně jako další předsedové klubů či stran Stanjura tvrdí, že je věcí každého, jak s touto náhradou zachází.

„Ten systém to nevylučuje, záleží na každém z poslanců, ale se mnou byste se nedohodli,“ reagoval na poznámku, jak zabránit tomu, aby se poslanec dohodl se známým na sepsání nějaké banální korespondence, nechal mu proplatit dvacet tisíc a pak se o ně „šábli“.

Politické špičky také popírají, že by se tímto způsobem přihrávaly peníze do poslaneckých klubů či stranických pokladen.

„To mohu rezolutně popřít,“ řekl Právu šéf klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík, stejně jako předseda klubu KSČM Pavel Kováčik anebo šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka.

„Jako soc. dem. předkládáme velké množství návrhů zákonů, takže za tyto peníze si poslanci objednávají legislativní a právní expertízy,“ uvedl Sobotka. Sám vyčerpal plnou sumu. Z velké části prý právě na právní expertízy.

Čerpají také ministři. VV pomáhají straně

A peníze čerpají i ministři-poslanci, byť ne většinou v plné výši. Členové vlády přitom mají k dispozici týmy poradců a spolupracovníků placených z kapitol ministerstev. „Na všechno nemůžete použít ministerský aparát,“ řekl Právu premiér Petr Nečas (ODS).

Ten působí mezi politiky tak trochu jako bílá vrána. Za celý loňský rok vyfakturoval jen 3640 korun. „Myslím, že to bylo předplatné regionálního tisku pro mou poslaneckou kancelář,“ uvedl premiér.

Zkrátka se držel i ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) se svými 24 694 korunami a jeho stranický kolega, šéf diplomacie Karel Schwarzenberg s 57 600 korunami.

To véčkařští ministři i poslanci fakturovali plné sumy. Předseda strany Radek John Právu jako jediný přiznal, že z peněz na expertné poslanci i ministři hradí partajní analytiky.

„Musíte mít analytický tým, který hlídá všechna usnesení vlády, aby tam nějaké ministerstvo nepodhodilo nějaké zkažené vajíčko,“ zdůvodnil to John. Dodal, že véčkaři nezvednou ruku pro nic, co by jejich analytický tým předem neprověřil.

Tým podle něj před každým jednáním vlády připraví 150stránkový podklad pro jejich rozhodování. A podobné je to prý i před každým zasedáním Sněmovny. Na otázku, zda by analytický tým neměla hradit strana ze svých peněz, John odpověděl: „Je to servis pro poslance i pro ministry.“

Analýzy a studie z institutu zdarma
Poslanci a senátoři tzv. expertné do ruky nedostanou, komory posílají peníze těm, kteří objednané práce pro zákonodárce provedli.
Pro fakturaci postačuje jediné: podpis poslance či senátora. Lhostejno, zda jde o jednu stránku textu popisující obsah denního tisku, anebo stostránkovou právní analýzu.
Suma za práci závisí na dohodě zákonodárce a zpracovatele. Politici jsou limitováni pouze tím, že každý měsíc mají na expertné 12 932 korun.
Pokud je nevyčerpají, převádějí se do příštího měsíce. Vyčerpat mohou peníze v daném roce, jinak by zůstaly parlamentu.
Poslanci i senátoři mohou pro svou práci zdarma využívat také služeb Parlamentního institutu. Jeho pracovníci připravují pro zákonodárce podle jejich požadavků např. srovnávací studie konkrétních právních úprav. Zpracovávají také databázi dokumentů EU a organizují semináře.

Anketa

Měli by poslanci zveřejňovat, kam putují peníze za expertizy?
Ano, měla by to být jejich povinnost
99 %
Ne, je to jejich věc
1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8393 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám