Hlavní obsah

ČSSD by chtěla předčasné volby, nejlépe letos na podzim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokraté budou usilovat, aby zkrátili mandát kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) a došlo k vypsání předčasných voleb. Podle lídra ČSSD Bohuslava Sobotky by byl ideálním termínem letošní podzim, kdy se budou konat krajské volby a dojde rovněž k obměně třetiny Senátu. Strana se bude snažit využít rozmíšek koalice.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

"Jako sociální demokraté využijeme všech možností, abychom zkrátili mandát Nečasovy vlády. Pokud zde bude příležitost k tomu, abychom dosáhli vyvolání nových voleb v dřívějším termínu než v roce 2014, v každém případě sociální demokracie toto bude podporovat," uvedl ve středu Sobotka.

K vypsání předčasných voleb vede cesta přes vyslovení nedůvěry vládě, k čemuž se však sociální demokraté podle Sobotkova úterního vyjádření zatím nechystají. V minulosti již několikrát s tímto instrumentem neuspěli, neboť koalice ODS, TOP 09 a VV má ve Sněmovně pohodlnou většinu 114 hlasů.

Sociální demokraté tak vidí šanci především v případném rozpadu koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám