Hlavní obsah

Bez Klausova zmocnění skončí v ČR nová unijní smlouva u ledu, tvrdí Nečas

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vládní politici ve středu po zasedání kabinetu objasňovali postoje, které ČR může zaujmout k dalšímu dění v EU. Připojení země ke smlouvě o rozpočtové odpovědnosti podmiňuje kabinet referendem, proti němu je však TOP 09. Do procesu může zásadně zasáhnout i prezident Václav Klaus.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Nečas (ODS)

Článek

Premiér Petr Nečas (ODS) zdůraznil, že k tomu, aby mohl kabinet smlouvu podepsat, potřebuje některý z ministrů zmocnění prezidenta. Václav Klaus přitom premiéra již před časem informoval, že takovouto smlouvu nepodepíše.

Nečas míní, že v duchu této logiky by Klaus patrně nepodepsal ani zmocnění, čímž by se celý proces zastavil. "Bylo by to myšlenkově konzistentní," uvedl premiér svůj osobní pohled na další možný postup hlavy státu. Paradoxní je, že za zahraniční politiku je dle Ústavy zodpovědná vláda.

Pokud by došlo k jednání o přistoupení, vláda hlasy ODS a VV prosazuje referendum. To odmítá TOP 09, jejíž místopředseda a ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že podle názoru jeho strany nedojde k takovému přesunu kompetencí, který by si vyžádal změnu primárního práva, a koaliční smlouva proto referendum nevyžaduje. Strana připomíná i to, že ani o Lisabonské smlouvě se nehlasovalo v referendu. Kalousek si rovněž není jist, zda by bylo možné definovat jasnou otázku. Případný zákon o referendu by proto strana nepodpořila. [celá zpráva]

Nečas by preferoval vyhlásit referendum až při případném vstupu země do eurozóny.

Pokud se strany nedohodnou, česká pozice zůstane podle Kalouska i nadále "nejasná a mlhavá". Kalousek ani Nečas nechtěli spekulovat, jak celá záležitost dopadne.

K půjčce MMF, kterou by ČR mohla dát z devizových rezerv národní banky, se kabinet vrátí příští týden. Pokud se k ní připojí, odmítá, aby se jednalo o částku 90 miliard. Podle Nečase by muselo jít o sumu "velmi výrazně nižší".

Přestože oba politici hovořili o konstruktivním přístupu a věcném jednání, při tiskové konferenci bylo patrné napětí pramenící z rozdílných stanovisek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám