Hlavní obsah

Za kauzu Savoy byl potrestán jen bývalý rozvědčík, expolicista osvobozen

– Praha

Někdejší rozvědčík Petr Bakeš dostal v takzvané kauze Savoy peněžitý trest a zákaz činnosti. Městský soud v Praze pro něj ve středu potvrdil předchozí verdikt soudu nižší instance. Zároveň zrušil postih pro bývalého policistu Petra Dvořáka. Oba muži měli stát za únikem nahrávky, která ukázala schůzku prezidentského kancléře Jiřího Weigla a lobbisty Miroslava Šloufa před prezidentskou volbou v roce 2008.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Hotel Savoy

Článek

Bakeš dostal peněžitý trest ve výši 100 000 korun a zákaz činnosti u všech ozbrojených složek a bezpečnostních sborů na tři roky. Podle soudů se dopustil zneužívání pravomoci veřejného činitele a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

Dvořákovi původně obvodní soud vyměřil peněžitý trest 40 000 korun a zákaz činnosti u všech složek policie na jeden rok. Odvolací senát sice dospěl k závěru, že se skutek stal, Dvořák však nespáchal trestný čin. Při obstarávání záznamu podle městského soudu nevěděl, že Bakeš nahrávku nepoužije ke služebním účelům. Dnešní rozhodnutí je pravomocné, možné je pouze dovolání k Nejvyššímu soudu.

Policista postupoval v duchu své služby

Vše se odehrálo koncem ledna 2008. Bakeš požádal Dvořáka o opatření záznamu kamerového systému z hotelu Savoy, na němž byly mimo jiné schůzky Weigla se Šloufem. Požadavek byl přitom podle soudů mimo "rámec zákonné působnosti" i oprávnění Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), tedy civilní rozvědky. Bakeš neměl důvod tyto záznamy vyžadovat.

Dvořák si pak podle spisu 23. a 24. ledna vyžádal od marketingového ředitele hotelu záznamy na DVD, které krátce poté předal Bakešovi.

Odvolací senát dnes obvodnímu soudu vytkl, že se nevypořádal s obhajobou Dvořáka. Muž v minulosti řekl, že u policie strávil 27 let, z toho posledních 14 let působil u Útvaru zvláštních činností, který se zabývá odposlechy a sledováním. Bývalý policista tvrdil, že se domníval, že Bakešova žádost byla zcela legitimní. Již dříve uvedl, že s Bakešem dlouhodobě spolupracoval, a i v tomto případu to bral jako běžnou operaci, kterých dělali desítky. Co na nahrávce bylo, se prý dozvěděl až z médií.

Předseda odvolacího senátu Jaroslav Cihlář uvedl, že Dvořák postupoval v duchu toho, co jeho služba obnášela. Podle Cihláře není jasné, jak se měl Dvořák dozvědět, že Bakeš nehodlá nahrávku použít ke služebním účelům. Důkazy podle předsedy senátu nesvědčí o tom, že by Dvořák věděl, že jedná v rozporu se svými povinnostmi. Porušil prý sice některé interní předpisy, nešlo však o trestný čin, ale maximálně o kázeňské provinění. Již obvodní soud uvedl, že Dvořák by se neprovinil, nebýt iniciativy Bakeše.

Po zveřejnění nahrávky se spekulovalo o tom, že Weigl mohl se Šloufem jednat o možnosti získat hlasy pro kandidáta ODS Václava Klause od sociálních demokratů, jejichž lídři prosazovali Jana Švejnara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám