Hlavní obsah

Přívaly sněhu zasypaly Jesenicko, celý den trval kalamitní stav

Právo, ČTK, Petr Marek
Jeseník
Aktualizováno

Kalamitní stav museli kvůli hustému sněžení v úterý večer vyhlásit na Jesenicku. Řada komunikací ve městě tam zůstala neprůjezdných. Kalamita byla odvolána až v deset hodin večer, kdy se podařilo všechny cesty zprůjezdnit.

Foto: HZSOLK

Přívaly sněhu v Jeseníku zasypaly i tamní požární stanici.

Článek

„Vyhlásili jsme ho o půl osmé večer a stále trvá. Teď už sice nesněží, ale do rána napadlo asi 70 centimetrů sněhu a to způsobilo vážné komplikace. Hlavní tahy městem jsou průjezdné, spousta dalších silnic, zejména v kopcovitém terénu, však nikoliv. Kdo nemá auto s náhonem na všechny čtyři kola, nemá tam šanci. Venku máme veškeré lidi i veškerou techniku. Povolat jsme museli i nasmlouvané cizí firmy. Sníh není kam odhrnovat, a tak ho musíme odvážet do prostoru bývalých kasáren,“ řekl Právu ve středu časně ráno ředitel Technických služeb Jeseník Jan Prejda.

Foto: HZSOLK

Přívaly sněhu v Jeseníku zasypaly i tamní požární stanici.

Ze středy na čtvrtek má přijít podle meteorologů další vlna sněžení. „Proto se snažíme být maximálně rychlí,“ konstatoval ředitel.

Foto: Pro Novinky.cz Tomáš Knotek

Jeseník pod sněhem

Šumperští silničáři kalamitní stav naopak vyhlašovat nemuseli. „Všechny silnice se nám daří udržovat sjízdné včetně horských přechodů jako Červenohorské sedlo, Skřítek a Vidly. Pochopitelně se zvýšenou opatrností,“ informoval Právo ve středu ráno dispečer šumperských silničářů Ludvík Kapusta.

Foto: HZSOLK

Přívaly sněhu v Jeseníku zasypaly i tamní požární stanici.

Silničáři v jiných krajích pouze nabádají k opatrnosti

Na některých místech v Pardubickém kraji napadl nový sníh, jinde hrozí ledovka. Například na Orlickoústecku jsou silnice mokré a při přeháňkách hrozí namrzání. Na Poličsku fouká silný vítr a tvoří se sněhové jazyky. Ráno se teploty v kraji pohybovaly mezi minus dvěma a plus jedním stupněm Celsia. Bylo oblačno až zataženo, místy s přeháňkami. Na většině míst vál slabý vítr.

Na silnicích ve vyšších partiích Královéhradeckého kraje zůstala vrstva uježděného sněhu. V Orlických horách byla sněhová vrstva místy zledovatělá. Všechny cesty jsou však se zvýšenou opatrností sjízdné. Na většině území hradeckého kraje se teploty pohybují kolem bodu mrazu, je zataženo, V Krkonoších a Orlických horách je místy mlha. Hlavní silniční tahy v hradeckém kraji jsou holé, sjízdné bez omezení.

Na Liberecku 25 cm čerstvého sněhu

V Libereckém kraji si řidiči mají většinou dát pozor na vrstvy ujetého nebo rozbředlého sněhu. Řidiči na něj mohou narazit na silnicích nižších tříd na Liberecku a Jablonecku a v horských částech kraje. V Krkonoších je sníh místy zledovatělý. Hlavní tahy v Libereckém kraji včetně rychlostní silnice R35 jsou většinou mokré. V regionu je zataženo nebo oblačno, na Semilsku místy mlhavo. Teploty se pohybují pod bodem mrazu a hrozí proto tvorba náledí.

V úterý v Libereckém kraji napadlo místy až 25 centimetrů sněhu, který způsobil komplikace v dopravě. Podle meteorologů bude oblačno až polojasno, večer bude od severozápadu opět přibývat oblačnost a zesilovat vítr. Teploty se budou odpoledne pohybovat od plus jednoho do plus čtyř stupňů Celsia, na horách od minus dvou do plus jednoho stupně.

Vozovky kryje zledovatělý či ujetý sníh

Na Vysočině byl ráno na silnicích nižších tříd ujetý nebo zledovatělý sníh, který je krytý posypem. Hlavní tahy jsou po chemickém ošetření mokré. Teploty se v kraji k ránu držely mírně pod nulou, místy sněžilo. Silničáři v ranních hodinách vyjeli se sypači a obnovili posyp solí i drtí. Podle dispečera nejsou na silnicích hlášeny žádné problémy. Slabé sněžení se v kraji může vyskytovat i během dne, teploty se budou pohybovat mezi minus dvěma až dvěma stupni Celsia.

Ve středních Čechách po ránu ležela na některých menších silnicích uježděná vrstva sněhu krytá posypem. Opatrní by měli být řidiči zejména na Benešovsku a Příbramsku. Obezřetnost cestáři doporučují i na silnicích první třídy, a to především na Rakovnicku, Příbramsku, Kutnohorsku a Benešovsku. S komplikacemi mohou řidiči počítat i na strakonické rychlostní silnici R4.

Teploty v regionu se pohybovaly od minus šesti do dvou stupňů Celsia, na většině území je zataženo a vane slabý vítr.

Na Valašsku 15centimetrová krusta

Silnice ve Zlínském kraji jsou sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Zejména regionální tahy pokrývá rozbředlý sníh a ve vyšších polohách vrstva ujetého sněhu, nejvíce je ho na Valašsku. Řidiči by proto měli volit obezřetnou jízdu.

Komunikace první třídy na Vsetínsku jsou mokré a po chemickém ošetření, ve vyšších polohách na nich ležel od rána rozbředlý sníh až do tří centimetrů. Vozovky druhé a třetí třídy pokrývá vrstva ujetého sněhu, ve vyšších polohách na cestách leží zajetý sníh až do patnácti centimetrů. S ujetým či rozbředlým sněhem se motoristé místy setkají i na Zlínsku a Kroměřížsku. V kraji je zataženo, fouká slabý vítr a padají sněhové přeháňky, což snižuje viditelnost. Teplota se pohybuje od minus dvou do jednoho stupně Celsia.

V Moravskoslezském kraji byly ráno všechny silnice sjízdné jen se zvýšenou opatrností. V noci opět sněžilo, na Bruntálsku připadlo místy až 15 centimetrů sněhu. Na chemicky ošetřených komunikacích můžou řidiči narazit na rozbředlou vrstvu sněhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám