Hlavní obsah

Karlovarský kraj splácí dluhy za nemocnici, kterou pronajal

Právo, Patrik Biskup
Sokolov

Když loni sociálnědemokratické vedení Moravskoslezkého kraje rozhodlo o pronájmu nemocnice v Novém Jičíně soukromé společnosti Agel, vyvolalo tím doslova poprask ve stranickém vedení ČSSD s tím, že je to v rozporu s jejím programem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Přestože firma převzala zdravotnické zařízení i s více než čtvrtmiliardovým dluhem, dostal za to moravskoslezký hejtman Jaroslav Palas veřejně za uši od stranického šéfa Bohuslava Sobotky.

Naproti tomu v úplně tichosti a bez výhrad stranických špiček proběhlo loňské předání sokolovské nemocnice do dvacetiletého pronájmu privátní společnosti Nemos Sokolov, které se odehrálo rovněž v režii sociálnědemokratického vedení Karlovarského kraje a nad kterým si soukromník může mnout jen ruce.

Každý měsíc posíláme Nemosu přes tři milióny korun na uspokojení věřitelů, se kterými byl uzavřen dvouletý splátkový kalendář
Luděk Nečesaný, ředitel KKN

Dluhy v řádech desítek miliónů, které v minulosti špitál táhly ke dnu, jdou totiž na vrub Karlovarské krajské nemocnice (KKN). Kraj se k tomu zavázal v nájemní smlouvě, kterou má Právo k dispozici.

Z hejtmanství do Nemosu

„Každý měsíc posíláme Nemosu přes tři milióny korun na uspokojení věřitelů, se kterými byl uzavřen dvouletý splátkový kalendář,“ uvedl na dotaz Práva ředitel KKN Luděk Nečesaný. Závazky sokolovské nemocnice se v době převzetí soukromníky pohybovaly mezi 70 a 80 milióny korun.

„Dluhy vznikly za trvání KKN, tedy toho subjektu, který vyčlenil a pronajal sokolovskou nemocnici. A bylo mi řečeno, že podle obchodního zákoníku za dluhy, které tam vznikly do rozdělení, nese odpovědnost KKN. To nebyla naše zlovůle, ale bohužel to vychází z dikce zákona,“ sdělil Právu krajský zdravotní rada a radní Václav Larva (ČSSD), který je pod nájemní smlouvou podepsán.

Na otázku, jak je tedy možné, že se novojičínskou nemocnici podařilo udat i s dluhy, Larva reagoval, že to bylo na dobré vůli nájemce, že s tím souhlasil. „V našem případě soukromý subjekt trval na dodržení obchodního zákoníku,“ prohlásil Larva.

Zajímavé také je, že nájemní smlouva na sokolovskou nemocnici vznikala v době, kdy řídil odbor zdravotnictví Joža Lokajíček. Ten krátce po převzetí nemocnice Nemosem odešel pracovat právě tam. V nájemní smlouvě je zakotveno například i ustanovení, kterým si Nemos zajišťuje do své nemocnice příjem z veřejných peněz v oblasti investiční a dotační politiky kraje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám