Hlavní obsah

ČSSD přinesla do Sněmovny 45 kilogramů podpisů proti vládě

Právo, Novinky, jim, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Petici proti vládě a jejím reformám podepsalo v listopadu během 17 dní celkem 90 782 lidí. Výsledky petiční akce, kterou soc. dem. iniciovala, v úterý představil šéf ČSSD Bohuslav Sobotka společně s místopředsedkyní sněmovního petičního výboru Hanou Orgoníkovou (ČSSD). Ta si začala už během brífinku dělat starosti, jak 45 kilogramů petičních archů dopraví ke svému výboru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

„Bylo by dobře, kdyby takovéto petici věnovala vláda Petra Nečase mimořádnou pozornost. Petru Nečasovi by už mohlo stát za to, aby přišel do petičního výboru a protest lidí projednal,“ řekl Sobotka na tiskové konferenci ve Sněmovně.

Podle Sobotky takto lidé vyjádřili protest proti politice vlády a jejím reformám. Zdůraznil, že 90 tisíc podpisů během 17 dní je dostatečný počet na to, aby petici vláda vzala vážně. Postěžoval si při tom, že vláda předchozí akci sociálních demokratů, v jejímž rámci posbírala ČSSD na 30 tisíc podpisů proti reformě zdravotnictví, zcela ignorovala.

Předseda soc. dem. upozornil, že nechystá na základě více než 90 tisíc podpisů vyvolávat přímo hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase. „Na základě těchto podpisů se budeme snažit korigovat vládní reformy v duchu toho, co si lidé přáli. Pokud bude šance na to, aby takové hlasování o nedůvěře vlády nebylo jen plácnutím do vody, tak nebudeme váhat ani chvíli a takovéto hlasování vyvoláme,“ uvedl Sobotka na dotaz Práva.

Jak dodal, sociální demokraté budou hledat trhliny v jednotě vládní koalice a pokud je objeví, tak „jako nejsilnější opoziční strana nebudou váhat, aby hlasování o nedůvěře vyvolali“.

Je tady vozíček na balík? ptala se Orgoníková

Orgoníková pak doplnila, že v otevřenosti vlády k jednání zaznamenal již petiční výbor  „pozitivní vlaštovky“, jelikož na jednom z jednání petičního výboru se ukázala vicepremiérka Karolína Peake (VV). Vzápětí se začala shánět po pomocné ruce.

„Je tu někdo z oddělení styku s veřejností?“ rozhlížela po tiskovém centru Orgoníková. „Ten balík má 45 kilo, očekávám, že tu máme spolupracovníky. Doufám, že je tu nějaký vozíček, na kterém bychom to odvezli, protože sami bychom to do výboru neodnesli,“ dělala si starosti funkcionářka.

Sobotka pak novináře ujistil, že jeho strana bude prostřednictvím pozměňovacích návrhů usilovat o nápravu zákonů, se kterými jde vláda do Sněmovny. Připomněl také, že soc. dem. hodlá revidovat činnost současné vlády po volbách v roce 2014, dostane-li se k moci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám