Hlavní obsah

Za únik informací o kauze Pandur nebude nikdo potrestán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie odložila prošetřování úniku informací v kauze nákupu vojenských transportérů Pandur. Nebyl nalezen viník a případ tak končí. V úterý o tom informoval Rostislav Bajger z ostravské pobočky Vrchního státního zastupitelství, který případ dozoroval.

Foto: Pavel Karban, Právo

Transportér Pandur II

Článek

"Spis jsem přezkoumal a shodl jsem se s názorem policistů, že jsou splněny podmínky pro odložení případu. Pachatel nebyl zjištěn," řekl Bajger. Kriminalisté podle něj provedli dostatek důkazů, které byly v případu možné. Bližší informace k ukončenému vyšetřování ale zveřejnit nechce, není totiž vyloučeno to, že se vyšetřování znovu otevře.

"Pokud by se v budoucnu podařilo pachatele najít, vše, co bychom dnes zveřejnili, by mohl použít ve svůj prospěch," vysvětlil žalobce. Vyšetřování už mělo být ukončeno několikrát.

Nákup transportérů provázely pochybnosti od samého počátku. Hlavní výtky směřovaly k přemrštěné ceně, která byla výrazně vyšší než u srovnatelných vozidel pro portugalskou armádu. Začalo se proto hovořit o korupci.

Historie kauzy
Deníky Mladá fronta Dnes a Právo loni 11. května zveřejnily výpověď rakouského manažera Stephana Szücse, utajeného svědka v případu údajně předraženého čtrnáctimiliardového nákupu obrněných vozů Pandur pro českou armádu, v němž může jít o vysoké úplatky. Szücs prý uvedl, že si přítel bývalého premiéra Mirka Topolánka Marek Dalík na sklonku roku 2007 řekl o úplatek půl miliardy korun jako provizi za uskutečnění obchodu.Vedení Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) dalo podle mluvčí Heleny Markusové 13. května příkaz Vrchnímu státnímu zastupitelství v Olomouci, aby úniky informací prověřilo. Pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula ale už dříve vyloučil stejně jako Markusová, že informace unikly z jejich úřadu. Rampula také řekl, že do styku se spisem mohli přijít dva žalobci z jeho úřadu a jeden z NSZ. Vyslechnout svědka se do Rakouska vydali koncem letošního března vyšetřovatel František Zahálka, doprovázený vrchními státními zástupci Ladislavem Letkem a Marcelou Kratochvílovou, napsal už dříve Respekt.Podle týdeníku vyvolalo zveřejnění Szücsova jména v médiích v Rakousku zděšení tamních policejních a justičních institucí. Svědek se prý ze strachu z pomsty za svou výpověď skrývá a není jasné, zda své svědectví zopakuje před případným soudem. Navíc ve vyšetřovacím spisu rakouské policie vypovídalo více utajených svědků, kteří prý odmítají svou výpověď opakovat.
zdroj: ČTK

O nákupu 199 pandurů s opcí na 35 dalších v celkové hodnotě 20,8 miliardy korun rozhodla v roce 2006 vláda Jiřího Paroubka (ČSSD). Koncem roku 2007 Topolánkův kabinet od zakázky ustoupil kvůli porušení smluvních podmínek ze strany dodavatele - rakouské firmy Steyer. O půl roku později ale rozhodl o nové zakázce, v jejímž rámci Česko koupilo 107 transportérů za 14,4 miliardy korun. Smlouva na dodávku vozidel byla podepsána na jaře 2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám