Hlavní obsah

Rodiče prvňáků budou moci žádat o odklad jen s posudkem lékaře

Právo, map, luk

K zápisům do prvních tříd míří o sedm tisíc dětí víc než loni. Celkem by se podle odhadů ministerstva mělo přijít zapsat na 132 tisíc dětí. Přesto bude mít podle odhadů školství až pětina z nich odklad docházky. Zápisy potrvají do 15. února.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Rodiče předškoláků, kteří od loňského září kvůli odkladu opakují poslední ročník školky, nemusí přitom od ledna platit poplatek až tisíc korun měsíčně podle nového zákona. Tato povinnost nastane až v září.

Ministerstvo školství tímto sdělením reagovalo minulý týden na článek Práva, podle něhož mnoho ředitelů mateřinek je toho názoru, že už od 1. ledna 2012 bylo zpoplatněno opakování posledního ročníku. (Pouze rodiče postižených dětí neplatí ani při opakování.)

Testuje se školní zralost

K zápisu šly v pondělí i budoucí prvňáčci na pražskou ZŠ Na Smetance. Děti pod dohledem učitelek kreslily, recitovaly a poznávaly zvířata na obrázku. Česko také jako jedna z mála zemí EU přihlíží při přijímání dětí do školy kromě věku i k takzvané školní zralosti.

Proto při zápisech děti musejí zvládnout jednoduché úkony, jako třeba zavázání tkaničky nebo navléknutí korálku.

Novinkou letošního roku je, že k případné žádosti o odklad se musí kromě posudku z poradny předložit i potvrzení lékaře (dětského psychiatra) nebo klinického psychologa. O odklad musejí rodiče požádat do 31. května.

Posudky odborníků by si měli připravit i ti, kteří chtějí dát do školy pětileté dítě. Tuto možnost mají rodiče od loňska, je ale určena hlavně mimořádně talentovaným dětem.

K zápisům si rodiče musejí přinést občanský průkaz a rodný list dítěte. Přednostně jsou přijímány děti ze spádové oblasti školy. Pokud má škola ještě volnou kapacitu, může vzít i uchazeče odjinud. Na prestižní školy nebo školy s rozšířenou výukou jazyků nebo počítačů ale bývá zpravidla nával.

K zápisu se loni dostavilo 125 703 dětí, žádost o odklad byla podána v 18 111 případech, to je 14,4 procenta zapisovaných dětí. Podíl dětí s odkladem se pak ještě zvýšil. Do prvních tříd loni v září nastoupilo jen 101 tisíc dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám