Hlavní obsah

Poslanci poškodili postižené, teď se předhánějí, kdo dřív chybu opraví

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by rozhodnutí českých politiků byla zapisována do knihy rekordů, patrně by se v ní objevil nový záznam. Ani ne po dvou týdnech platnosti nového zákona o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením politici sepsali jeho novelu. A aby nebylo mýlky, jak zodpovědní jsou, ve Sněmovně se sešly hned dva téměř totožné návrhy. Jeden z koaliční, druhý z opoziční dílny.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Důvod? Chyba v zákoně, která by mohla tvrdě dopadnout na tisíce zdravotně postižených, kteří žádají od státu příspěvek na auto. Do loňského roku šlo o částku sto tisíc korun na dobu pěti let, nově jde o dvojnásobek platný na deset let.

Jenže parlamentem prošlo ustanovení, podle kterého by ti, kteří dostali stotisícový příspěvek třeba loni nebo před dvěma třemi lety, mohli o další žádat až za deset let. Poslanci v zákoně prostě nechali nepřípustnou zpětnou platnost, retroaktivitu.

Drábek: Změna přišla ve Sněmovně

Teď si politici přehazují vinu. „Nebyl to návrh ministerstva,“ tvrdí nyní ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09), který je spoluautorem právě předložené novely. „Byl to pozměňovací návrh poslanců,“ dává ruce pryč od sporného ustanovení Drábek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

„Prosadili to koaliční poslanci, my jsme pro to nehlasovali,“ hájí se šéf poslaneckého klubu soc. dem. Jeroným Tejc. Také on je podepsán pod druhým návrhem novely zákona. „Chceme napravit chybu jiných,“ řekl Tejc Právu.

Podle něj je celý problém ve způsobu projednávání a schvalování zákonů, kdy koalice válcuje opozici a své návrhy je odhodlána prosadit stůj co stůj. A to byl problém i schvalování celé sociální reformy.

Náprava je potřeba

Anonymně to přiznávají i někteří koaliční poslanci. „Víte, v jakém chvatu se reformy přijímaly, aby začaly platit od začátku letošního roku,“ přiznal Právu jeden z nich.

Připustil, že pokud by poslanci měli být zodpovědní za svá rozhodnutí jinak než politicky, zřejmě by občas odcházeli domů takříkajíc s holým zadkem.

Teď se ale koalice a opozice vzácně shodují ve snaze o rychlou nápravu, aby na chybu zdravotně postižení nedoplatili. Proto chtějí, aby Sněmovna oba návrhy projednala bleskově, tedy během jediného dne. Možná už koncem ledna, pokud do té doby pošle své stanovisko vláda.

„Museli jsme poslance bombardovat s tím, že pokud to nezmění, obrátíme se na Ústavní soud,“ řekl Právu šéf Národní rady zdravotně postižených Václav Krása. Podle něj jde o obdobnou retroaktivitu, jakou byla změna podmínek pro stavební spoření, které nakonec Ústavní soud zrušil. „Ti lidé mají uzavřenou smlouvu se státem, kterou teď stát v průběhu platnosti změnil,“ uvedl Krása.

Podle něj je to ukázka, jak chaoticky poslanci schvalují zákony. „Je to šité horkou jehlou, jak se spěchá, zákony a vyhlášky nemají žádnou návaznost,“ uvedl. Problém je prý také v tom, že poslanci nemusejí přednášet své pozměňovací návrhy veřejně, stačí je podat písemně, a pak se často stává, že nikdo pořádně neví, o čem se hlasuje.

Hlavně nezdržovat

Nyní ale půjde podle Krásy o to, aby parlament urychleně změnu schválil a aby poslanci nezačali soutěžit, který návrh je lepší. A to se může stát, čímž by se schvalování protáhlo kvůli případnému vrácení návrhu Senátem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslanec ČSSD Jeroným Tejc

„Chtěli jsme, aby náš návrh spolupodepsal pan Tejc, ale odmítl to,“ řekl Právu Drábek. Přiznal to i Tejc, který to zdůvodnil tím, že koaliční poslanci se na soc. dem. obrátili ve chvíli, kdy už měli svůj návrh hotový. Nyní prý poslanci projednávání obou návrhů sloučí, aby se našlo rychle řešení.

Reklama

Výběr článků

Načítám