Hlavní obsah

Peake navrhne prodloužit lhůty pro skartaci dokumentů ČKA

Vicepremiérka Karolína Peake (Věci veřejné) připravuje pro vládu materiál, který prodlouží lhůty pro skartaci materiálů někdejší České konsolidační agentury (ČKA). Uvedla to v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Dodala, že také tento krok by měl pomoci odstranit riziko nevyšetření některých korupčních kauz z minulosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Karolína Peake v Otázkách Václava Moravce

Článek

Peake v neděli také oznámila, že příští týden v úterý se opět sejdou někteří ministři, aby diskutovali o českém postupu v případu vyšetřování privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS).

V roce 2012 začne platit dvacetiletá promlčecí lhůta pro případné trestné činy svázané s privatizacemi z počátku 90. let. "Toto riziko vnímám velmi silně," uvedla Peake. Proto také navrhla prodloužení skartační lhůty materiálů ČKA. Právě v této agentuře, která zanikla v roce 2007, byly podle Peake uloženy dokumenty, v nichž by bylo možné najít řadu důkazů o údajně zmanipulovaných privatizacích.

Přímé prodloužení promlčecí lhůty u odpovídajících trestných činů podle Peake stojí za "rychlou odbornou analýzu", vicepremiérka však nechtěla být konkrétnější.

"Pokud by vláda vážně myslela svůj protikorupční charakter, tak by takovou lhůtu prodloužila, protože některé věci evidentně nejsou dokončeny," prohlásil v České televizi předseda opoziční KSČM Vojtěch Filip.

Peake už žádala Nečase

Peake také uvedla, že i v souvislosti s končícími promlčecími lhůtami už žádala premiéra Petra Nečase (ODS), aby se odpovědní ministři opět sešli nad některými konkrétními kauzami a jejich procesním průběhem.

"Nikoliv proto, abychom do nich jakkoliv zasahovali, ale proto, abychom se ujistili, že právní prostředí, které zde je a které můžeme nějak legislativně měnit, poskytuje všechny prostředky a lhůty pro to, aby tyto kauzy došetřeny být mohly a nevyzněly do ztracena," řekla vicepremiérka. Už na konci loňského roku podobné setkání žádala, nakonec zainteresovaná část vlády diskutovala jen o konkrétním případu MUS.

Česká protikorupční policie v lednu zahájila trestní řízení kvůli postupu českého státu v souvislosti s dotazy Švýcarska, zda se ČR připojí k tamnímu trestnímu řízení týkajícímu se kauzy MUS. Kriminalisté prověřují postup odpovědných lidí pro podezření ze spáchání trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti na základě trestních oznámení, která upozornila, že Česko se včas nepřipojilo k švýcarskému trestnímu řízení a nevzneslo nárok na náhradu škody. Ve Švýcarsku bylo zablokováno v přepočtu přes 12 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám