Hlavní obsah

Právo a bezpečnost, žádali demonstranti ve Šluknovském výběžku

Právo, koc
Aktualizováno

Tři stovky lidí se v neděli odpoledne sešly na centrálním náměstí ve Varnsdorfu, kde po tříměsíční pauze opět protestují proti sociálním problémům ve Šluknovském výběžku. Pod hesly Právo a bezpečnost a Právo na pravdivé a včasné informace svolal akci varnsdorfský občan Petr Heinrich.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Nedělní demonstrace ve Varnsdorfu.

Článek

Demonstrace skončila krátce před patnáctou hodinou. Organizátoři akce účastníkům doporučili, aby nechodili směrem k ubytovnám, kde bydlí problematičtí občané. Během nedělní demonstrace na centrálním náměstí ve Varnsdorfu nedošlo k žádným potyčkám či násilnostem.

Mezi demonstranty se však objevila jedna vlajka Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS).

Účastníci demonstrace měli možnost vyjádřit krajní nespokojenost se zamlčováním případů, které se týkají kriminální činnosti nepřizpůsobivých občanů ve Varnsdorfu a sdělovat si vlastní zkušenosti s napadáním občanů Varnsdorfu romským etnikem.

Důvodem pro svolání demonstrace byl podle organizátorů novoroční incident, při kterém skupina Romů napadla u ubytovny Sport kolem procházejícího muže a jeho rodiče. V pátek policie oznámila, že útok byl rasově motivovaný nejméně u jednoho ze dvou zadržených Romů, které obvinila z výtržnictví a ublížení na zdraví. [celá zpráva]

Na stejný den i hodinu si chtěl náměstí zabrat také Lukáš Kohout, vůdčí osoba podzimních protestních pochodů. „Jeho žádost ale měla problém s datem, nahlásil zábor na leden 2011. Vyzvali jsme ho k opravě, ale i tak bude až druhý v pořadí," vysvětlila mluvčí varnsdorfské radnice Romana Mocová, proč Kohoutovu žádost město neuznalo. Známý provokatér se proto obrátil na krajský soud, aby vydal předběžné opatření, které by demonstraci zabránilo. Ten však jeho žádost zamítl.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Na demonstraci dorazily v neděli do centra Varnsdorfu zhruba tři stovky lidí.

Kohout není vítán

Heinrich se v týdnu nechal slyšet, že Kohout nebude na mítinku vítaným hostem. „Pokud bude dělat nějaké nepřístojnosti, jako pořadatel ho vyzvu, aby odešel,“ řekl Heinrich. Heinrich zval místní na neohlášené setkání už minulou neděli, tehdy se na náměstí sešlo asi 50 lidí.

Šluknovský výběžek byl v centru pozornosti médií od sklonku loňských prázdnin do poloviny října. Nepokoje ve Varnsdorfu, Rumburku a Novém Boru odstartovaly dva incidenty, při nichž podle policie napadli Čechy mladí a ozbrojení Romové. Při některých demonstracích pochodovali ulicemi měst tisíce lidí, demonstrace se neobešly bez incidentů s Romy i policií. Do regionu potom začaly mířit politické delegace, které začaly vymýšlet řešení, které by zmírnilo sociální problémy v problémových lokalitách, jichž je po celém Česku řada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám