Hlavní obsah

Drábek obhajoval nový systém vyplácení dávek vůči Škromachovým útokům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvrzení, že nefunguje systém vyplácení dávek v hmotné nouzi, ostře odmítl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) v diskusním pořadu na TV Prima Family. Jeho stínový protějšek Zdeněk Škromach (ČSSD) však tvrdí, že nový systém zavádí vyšší administrativní náročnost pro získání dávek a lidé, kteří jsou v hmotné nouzi, dostávají dávky později, byť by to bylo jen o pár dní.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09)

Článek

Úřady práce nově vyplácejí i některé dávky, které vyplácely obecní úřady. Drábek zdůraznil, že sjednocením agend vyplácení dávek se ušetří nemalé prostředky. „Za prvních deset dní se vyplatilo přes 900 tisíc dávek ve výši přes tři miliardy korun,“ uvedl Drábek s tím, že pro lidi je pohodlnější, že nyní musí jen na jedno místo a formuláře se dají jednoduše během pěti minut vyplnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zdeněk Škromach

Drábek odmítl i Škromachovo sdělení citované z tisku, že jeho firma dostala zakázku od ministerstva práce a sociálních věcí. Z firmy již odešel, a ta se mezitím stala součástí většího holdingu, který získal dílčí zakázku. Upozornil také, že za Škromacha se státu využívání jednoho monopolního dodavatele na systém vyplácení dávek prodražil. Úspora díky otevření platformy pro více dodavatelů se podle Drábka bude pohybovat kolem 50 procent.

Škromach tvrdí, že nový systém nefunguje tak dobře, jak Drábek tvrdí, a pracovníci úřadů práce mají pod pohrůžkou ztráty zaměstnání zakázáno stěžovat si veřejně na fungování nového systému. Ministr o takovém příkazu nic neví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám