Hlavní obsah

Filip vysvětloval na policii podivnou kondolenci, kterou poslal do KLDR

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případem kondolence k úmrtí vůdce KLDR Kim Čong-ila, kterou zaslal šéf komunistů Vojtěch Filip, se už zabývá policie. Filip byl ve středu na pražské expozituře Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu podávat vysvětlení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip

Článek

Lídr KSČM při té příležitosti prozradil, že KLDR kondolovala ČR k úmrtí Václava Havla.

„Podal jsem vysvětlení podle zákona o policii, protože to jsou úkony před zahájením stíhání, což je moje právo i povinnost. Zdůraznil jsem, že to bylo na žádost velvyslanectví (KLDR),“ řekl Filip na dotaz Práva, co policistům sdělil.

„Vzhledem k tomu, že už česká strana dostala kondolenci od korejské strany k úmrtí Václava Havla, tak jsem tu kondolenci zaslal. Poukázal jsem, že kondolenci (do KLDR) zaslal i rakouský prezident Fischer nebo bývalý americký prezident James Carter. Zdůraznil jsem minutu ticha, kterou stálo 150 zemí na Valném shromáždění OSN,“ dodal Filip.

Předseda KSČM také hovořil o tom, že text kondolence, který se objevil v médiích, neodpovídá originálu.

„Novinářský posun jak na korejské, tak české straně je značný proti tomu mému textu. Kopii mé kondolence jsem předal,“ doplnil Filip. Text, který šéf komunistů zpochybnil, vypustila do světa severokorejská státní tisková agentura KCNA.

Filip ale nechce text kondolence zveřejnit. Právu řekl, že pokud by tak učinil, byl právě tím, kdo kondolenci vypustil do světa. To by mu mohlo zkomplikovat situaci ve prošetřování. Předseda KSČM v této souvislosti odkázal na to, že kondolence byla předána „interně“, tedy diplomatickou cestou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám