Hlavní obsah

Klaus je proti referendu o přijetí rozpočtové smlouvy EU

Český prezident Václav Klaus odmítá iniciativu ODS, aby o připravované dohodě Evropské unie o rozpočtové odpovědnosti v Česku rozhodli občané. Klaus to řekl po sobotním setkání se svým rakouským kolegou Heinzem Fischerem, se kterým hovořil hlavně o evropských otázkách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Já si myslím, že referendum není nezbytná věc. Já bych si velmi přál, aby politici vzali zodpovědnost do svých rukou a rozhodli o této věci sami. Utíkat k referendu není racionální," vyhlásil český prezident.

Přijetí takové dohody Klaus už dříve v tomto týdnu odmítl a tento názor zopakoval i po schůzce s Fischerem. "Podle mého názoru fiskální unie je radikální likvidací suverenity evropských států. To nelze akceptovat," zdůraznil Klaus.

Možnost vypsání referenda nastínil Vondra

Možnost vypsání lidového hlasování o rozpočtové smlouvě nastínil místopředseda ODS a ministr obrany Alexandr Vondra. Klaus uvedl, že není přítelem pořádaní referend, protože výsledek stojí a padá na položené otázce. "Jestli bude otázka ´Jste pro radikální ztrátu suverenity přístupem k fiskální unii?´ - tak je odpověď lidí jedna. Jestli bude otázka ´Jste pro smlouvu o posílení spolupráce v Evropě?´ - to je otázka úplně jiná a také odpověď lidí, kteří se v tom neorientují, může být diametrálně odlišná," upozornil Klaus.

Chystaná smlouva vedla k neshodám v české vládě, když ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který požaduje, aby se k ní ČR připojila, prohlásil, že se nebude podílet na vládě, která by vedla Českou republiku mimo hlavní proud evropské integrace. Za to ho už dříve kritizovali představitelé ODS i Klaus.

Prezidenti hodnotili i snížení ratingu

Český prezident ve Vídni poznamenal, že v rozhovoru s Fischerem se nevyhnuli ani debatě o snížení ratingu alpské republiky, která v pátek spolu s Francii přišla o nejvyšší známku od ratingové agentury Standard & Poor's. Agentura současně zhoršila hodnocení dlouhodobé úvěrové spolehlivosti dalších sedmi zemí eurozóny.

"Já nemám žádné velké mínění o ratingových agenturách. Nestačil jsem studovat, jaké jsou příčiny pádu rakouského ratingu, nerad bych to radikálně hodnotil," poznamenal Klaus. Rakouská vláda krok S už v pátek označila za nepochopitelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám