Hlavní obsah

Náledí a sněhové jazyky se budou tvořit po celém Česku, varují meteorologové

Právo, Novinky, ČTK, koc, fal

Od sobotního odpoledne až do neděle hrozí na území celého Česka tvorba ledovky a náledí. V sobotu před situací na silnicích varovali meteorologové. Na horách by měly být podle nich sněhové přeháňky, v polohách nad 600 metrů hrozí vznik sněhových jazyků, na horách i závějí. Jazyky se již od rána tvoří na řadě míst.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Komplikace v dopravě si vyžádalo počasí také na Karlovarsku.

Článek

Na české území proudí silný studený vzduch ze severozápadu, který může dosáhnout rychlosti až 70 km/h. Odpoledne, večer a v noci na neděli mohou mokré komunikace namrzat a bude se tvořit náledí.

Čerstvý sníh komplikuje v sobotu dopravu na několika místech v Ústeckém kraji. V Krušných horách jsou kvůli navátému sněhu neprůjezdné dvě vedlejší silnice na Chomutovsku. „Jde o úsek Výsluní - Rusová a Nástup - Horní Halže,“ řekl Právu dispečer ústecké správy a údržby silnic. Ostatní silnice v kraji jsou podle něj sjízdné se zvýšenou opatrností.

Na dálnici D8 v úseku mezi Ústím nad Labem a hranicemi s Německem se mohou tvořit sněhové jazyky, silničáři nasadili pluh a sypač. V tunelech snížili rychlost na 60 kilometrů za hodinu.

Odstavené kamióny, které v pátek odpoledne zůstaly stát ve stoupáních na silnici číslo 7 z Chomutova k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána, se po ošetření vozovky rozjely a dopravu již neblokují.

Silničáři očekávají v odpoledních hodinách na několika místech Ústeckého kraje tvorbu ledovky. „Silnice jsou sice prosolené, řidiči by si nicméně měli dávat pozor,“ varoval motoristy dispečer.

Více nehod v Plzeňském kraji není

Silnice na jihu Čech i v Plzeňském kraji jsou sjízdné. Silničáři však radí, aby řidiči jezdili maximálně opatrně.

„Na Prachaticku je na silnicích ujetý sníh,“ sdělila v sobotu krajská dispečerka Správy a údržby silnic Jihočeského kraje Marie Kmochová.

Pozor by měli šoféři dávat hlavně na Šumavě. Například na silnici z Klenčí pod Čerchovem k Horšovskému Týnu na Domažlicku je ledovka. „Zatím jsme nezaznamenali zvýšený počet nehod,“ sdělila klatovská policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Na většině komunikací první třídy v Olomouckém kraji leží rozbředlá vrstva sněhu po chemickém posypu, jsou sjízdné se zvýšenou opatrností. Řidiči musejí počítat se sněhovými přeháňkami, místy nárazovým větrem. V severní části regionu leží na silnicích nová vrstva sněhu.

Ve vyšších polohách kraje hrozí tvorba sněhových jazyků. Silný vítr a sněžení hlásí silničáři na Bruntálsku. V ostatních částech regionu je oblačno až zataženo, místy sněží a fouká vítr. Teploty se pohybují od minus šesti do jednoho stupně Celsia.

Na Kladensku mokré silnice

Silnice ve Středočeském kraji jsou převážně sjízdné pouze se zvýšenou opatrností. Komunikace jsou většinou mokré po chemickém ošetření. Řidiči by měli být opatrní na vozovkách nižších tříd na Berounsku, Kladensku, Praze-západ a Rakovnicku, kde leží rozbředlý sníh.

Teploty se ve Středočeském kraji pohybují od minus jednoho do dvou stupňů Celsia. V regionu fouká slabý vítr, na většině území nejsou hlášeny žádné srážky, viditelnost na silnicích není omezena.

Dálnice D1 v úseku od 94 do 141,5 kilometru je dnes sjízdná pouze se zvýšenou opatrností. Totéž platí o vozovkách první třídy na Jihlavsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku a Žďársku, vyplývá z informací správy a údržby silnic na Vysočině.

Dopravu na D1 komplikují sněhové přeháňky a nárazový vítr. Na silnicích nižších tříd na Jihlavsku a Žďársku si řidiči musí dát pozor na sněhové jazyky.

Teploty jsou na Vysočině kolem nula stupňů Celsia. V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku a v Dukovanech na Třebíčsku hlásí meteorologové sněžení. Přes den by se měly vyskytovat sněhové přeháňky na území celé Vysočiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám