Hlavní obsah

Tvrdé jádro komunistů požaduje ve straně návrat k marxismu-leninismu

Právo, Jiří Ovčáček

Kovaní komunisté nejsou spokojeni se současným směřováním své strany. Kritizují, že se vytrácí marxisticko-leninská podstata KSČM. Nahrazují ji prý „maloměšťácké smířlivectví, parlamentarismus a oportunismus“. Kritiky se dočkal i šéf strany Vojtěch Filip, který byl označen za revizionistu.

Foto: Kateřina Šulová, Právo

Marta Semelová

Článek

Požadavek vrátit KSČM marxisticko-leninský charakter vyslovila jedna ze základních organizací strany v Praze 1. Právě hlavní město je základnou stalinistů. Šéfkou pražské organizace je poslankyně Marta Semelová. KSČM v Praze 1, pod kterou spadá radikální základní organizace, pak vede její asistent Viktor Pázler.

Komunisty čeká v květnu sjezd v Liberci. Tvrdé jádro KSČM si vzalo na paškál materiály, které zde budou projednány. Členové rudé buňky v Praze 1 v písemném dokumentu, který je od počátku ledna na internetu, uvádějí, že sjezdové materiály jsou „příkladem flagrantního nedodržování marxisticko-leninských principů výstavby a činnosti strany“.

Nespokojenci jsou přesvědčeni, že se vytrácí revoluční charakter KSČM. „Revoluční charakter strany a její marxisticko-leninská podstata jsou nahrazovány maloměšťáckým smířlivectvím, parlamentarismem a oportunismem,“ tepají kovaní rudí.

Filip se dočkal odsudku kvůli tomu, že prosadil k projednávání vlastní sjezdový materiál odlišný od toho, který vypracovala celorepubliková stranická komise. Podle stalinistů se Filip dopustil jednoho z nejtěžších komunistických „hříchů“ – revizionismu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vlevo šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik s předsedou strany Vojtěchem Filipem

Filip: Nejsem revizionista

Předseda KSČM Filip v reakci výtky odmítl. „Určitě takový pocit nemám. Nemyslím si, že ani jeden z materiálů nemá dialektickou podstatu. Kritika mi nevadí, ale nepovažuji se za revizionistu,“ řekl v pátek Právu.

Aniž by jmenovali, pustili se stalinisté i do dalších členů vedení své strany. Ti prý zablokovali „provedení důkladné a kritické analýzy vývoje společnosti v letech budování socialistické společnosti, podstaty a příčin kontrarevolučního převratu a kontroversního vývoje politiky a činnosti strany v procesu restaurace kapitalismu“.

Dokument obsahuje i zmínku o „tragické hospodářské politice vedení KSČM“. Jde zřejmě o odkaz na prohraný soudní spor s italskou firmou Poste Re kvůli neuskutečněnému prodeji pražského sídla strany. Komunisté museli uhradit pokutu 59 miliónů korun.

Kovaní partajníci vyslovují obavu, že „pokračuje formování KSČM jen jako strany parlamentního, volebního typu, jako tzv. státotvorné opozice bez skutečné orientace na aktivní mimoparlamentní činnost“.

Není to poprvé, kdy se stalinisté pouštějí do směřování KSČM. Je otázkou, nakolik se jim podaří ovlivnit květnový sjezd. Filip je přesvědčen, že úspěšní nebudou.

Reklama

Výběr článků

Načítám