Hlavní obsah

Na jihu Čech je sněhová vánice, tři autobusy skončily v příkopu

Právo, fal, jac, hom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Silné sněžení a poryvy větru komplikují odpoledne dopravu na jihu Čech. Podle posledních informací zavinily havárii třech autobusů, které sjely do příkopu. Řidiči si stěžují na sníženou viditelnost.

Sněhová vánice v Českých BudějovicíchVideo: Jiří Falout, Právo

 
Článek

Nejvážnější nehoda se stala v půl druhé u Vodňan, kde havaroval autobus s dětmi jedoucími ze školy domů. Dvě byly zraněny lehce. Jedno bylo záchrankou ošetřeno na místě a druhé převezeno do nemocnice. "Autobus se převrátil na pravý bok a nemohl otevřít dveře,“ řekl Právu jihočeský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Foto: Jiří Falout, Právo

U Vodňan sjel v pátek kolem půl druhé odpoledne autobus ve vánici do příkopu. Zranily se v něm děti, které jely ze školy domů.

Další autobus vyjel mimo silnici u Českých Budějovic a třetí na Táborsku. Tyto nehody byly bez zranění.

Největší problémy mají řidiči na silnici I/19 na trase Strakonice – Písek – Tábor – Chýnov. „Jsou tu uvízlé kamióny. Pomalu se vše rozjíždí,“ dodal Bajcura. Vlivem nehod se tvoří na silnicích kolony.

Foto: Jiří Falout, Právo

Vánice v Českých Budějovicích

Na některých místech se blýskalo

Lidé v Českých Budějovicích viděli během pátečního nečasu i blesk. „Z ničeho nic se setmělo, začalo silně foukat a za několik okamžiků se zablesklo. Poté se spustila z oblohy sněhová masa a za chvíli byly silnice pod sněhem,“ řekla Právu Martina Horáková v Českých Budějovicích. Za pár chvil napadlo i několik centimetrů sněhu

Blesky viděli lidé například i v Temešváru na Písecku. „Skutečně se na jihu Čech vyskytují blesky. Zatím nemůžeme hovořit o sněhové bouři. Jde o silnou sněhovou přeháňku,“ sdělil Právu meteorolog z českobudějovické pobočky Českého hydrometeorlogického ústavu. Přeháňky postupují ze západu k východu.

Foto: Jiří Falout, Právo

Vánice v Českých Budějovicích

Podle servisu ÚAMK jsou největší potíže na silnici I/20. Na křižovatce u Holušic jsou větve na vozovce, u Sedlice se stala hromadná nehoda tří aut. Na Šumavě se také tvoří sněhové jazyky. V Temešváru na silnici I/29 jsou odstavené kamióny a snížená viditelnost na 30 metrů.

Foto: Jiří Falout, Právo

Vánice v Českých Budějovicích

Sněží i na jihu Moravy

První sněhovou přeháňku zimy 2011/2012 zažilo v pátek v podvečer i Brno. Sněžení, které na jihomoravské téměř jarní podmínky vypadalo chvilku jako vánice, však záhy ustalo a po sněhu nebylo téměř ani památky.

První sníh vidělo konečně i BrnoVideo: Miroslav Homola, Právo

Nicméně i v této téměř nejteplejší lokalitě v ČR varují meteorologové před ochlazením, které by mělo intenzivně nastoupit v neděli či na počátku příštího týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám