Hlavní obsah

Silničáři mají kvůli sněžení napilno, cesty mohou klouzat

Na klouzající silnice by si v pátek ráno měli dát pozor motoristé na celém území. V noci přešla přes Českou republiku studená fronta, která přinesla do vyšších poloh sněžení. Na silnicích se místy tvoří náledí, řidiči by se proto měli mít na pozoru.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Sněhová nadílka na Liberecku

Článek

"Téměř všechna technika byla v terénu. Tam, kde jsou chemicky ošetřované okruhy, už sůl zabírá, na silnicích udržovaných tuhým posypem je ujetá vrstva sněhu," popsal dispečer silničářů z Plzeňského kraje. Na Šumavě, v Českém lese či na severním Plzeňsku padal sníh, sníh s deštěm či ledová krupice. Náledí se tvořilo místy na Klatovsku či Domažlicku. Sněhové přeháňky hlásí i Karlovarský kraj.

Vrstva uježděného sněhu leží na silnicích Královéhradeckého kraje. Silničáři v duchu výstrahy meteorologů upozorňují na možnost tvorby sněhových jazyků či závějí.

Na Trutnovsku jsou teploty mírně pod bodem mrazu, zbytky rozbředlého sněhu leží i na hlavních silničních tazích. Kvůli sněžení je snížená viditelnost. Déšť se sněhem padá i na Královéhradecku, sněží také na Náchodsku. Podobná situace je i v Pardubickém kraji.

Sněžit má na většině území

Sněhové přeháňky hlásí Vysočina. Na Žďársku leží na vedlejších silnicích vrstva nového sněhu. Meteorologové varují před tvorbou náledí.

Ujetá vrstva sněhu je silnicích nižších tříd na Valašsku. Na severu Olomouckého kraje sněží. Sněhové přeháňky mohou řidiče doprovázet především na cestách ve vyšších polohách Šumperska a Jesenicka.

Podle meteorologů by v pátek mělo na většině území sněžit, v nejnižších polohách předpovídají meteorologové déšť se sněhem. Nárazový vítr má dosahovat rychlosti až 90 kilometrů v hodině, v polohách nad 600 metrů nad mořem se budou tvořit sněhové jazyky, na horách i závěje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám