Hlavní obsah

Český Krumlov zasáhlo v noci zemětřesení

Právo, Pavel Orholz
Český Krumlov
Aktualizováno

Někteří lidé v Českém Krumlově měli v noci na čtvrtek neklidné spaní. Kolem jedné hodiny je probudily drobné otřesy země, které dosahovaly až 2,4 stupně Richterovy škály.

Foto: Geofyzikální ústav Akademie věd ČR

Seismogram z Kašperských hor, na němž jsou noční otřesy patrné

Článek

„To je na české poměry už silný otřes země. Navíc v lokalitě, kde je to velmi neobvyklé. Podobné otřesy jsme zaznamenali dříve spíše u lipenské vodní nádrže,“ sdělila Právu Romana Kontowiczová z Geofyzikálního ústavu Akademie věd v Praze. Nejedná se však o otřesy, které by mohly narušit statiku domů.

Kontowiczová dále upozornila, že otřesy země mohou doprovázet i silné zvukové efekty, což se zřejmě stalo i v Krumlově, kde lidé volali policisty, že slyšeli v noci velkou ránu.

Epicentrum bylo pár kilometrů od Krumlova

„Měli jsme hned několik takových telefonátů, ale zatím jsme nezjistili, co ránu mohlo způsobit,“ sdělila Právu mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková. Stejnou zkušenost má i starosta Českého Krumlova Dalibor Carda (ČSSD). „Volalo mi několik lidí, že po jedné uslyšeli velký hluk, ale zatím jsem opravdu nezjistil, o co šlo. Někdo mi zase říkal, že se mu třásla postel,“ konstatoval starosta.

Českokrumlovští pocítili také drobné chvění. „Něco mě i manžela v noci probudilo. Bylo to jako drobné chvění, ale o tom, že jsme tady měli drobné otřesy země, se dozvídám až od vás,“ sdělila Právu majitelka penzionu Katka Hana Marková. V menší míře měli podle geofyziků pocítit otřesy i v nedaleké Kaplici.

Přesná poloha epicentra otřesu byla podle geofyzikálního ústavu asi čtyři kilometry severovýchodně od Krumlova poblíž obce Rájov a pocítili jí právě lidé ve zmíněných dvou městech i přilehlém okolí.

Podle záznamů  Geofyzikálního ústavu bylo jen od počátku roku na našem území zaznamenáno sedm případů seismické aktivity. "Nejde o nic výjimečného," dodala Kontowiczová.

Richterova stupnice
PřívlastekRichterovo magnitudoÚčinky a dopad zemětřeseníPravděpodobný počet za rok
Mikroméně než 2,0mikrozemětřesení8 tisíc denně
Velmi malé2,0 - 2,9většinou není cítit, ale lze jej zaznamenattisíc denně
Malé3,0 - 3,9často jej lze cítit,ale nezpůsobuje škody4 900
Slabé4,0 - 4,9třesení věcí uvnitř domů, drnčivé zvuky, významné škody jsou nepravděpodobné6 200
Střední5,0 - 5,9může způsobovat velké škody špatně postaveným budovám a jen drobné poničení dobře postaveným budovám800
Silné6,0 - 6,9může mít ničivý dopad až do vzdálenosti 100 km120
Velké7,0 - 7,9může způsobit vážné škody v rozsáhlých oblastech18
Velmi velké8,0 a vícemůže způsobit vážné škody v oblasti několika stovek kilometrů1

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám