Hlavní obsah

Schwarzenberg vytočil Klause: Takhle se politika vést nedá

Právo, Novinky, jim, luk
Aktualizováno

Varování TOP 09 před rozkolem koalice v případě odmítnutí rozpočtové unie se neobešlo dlouho bez reakce Hradu. Prezident Václav Klaus ve čtvrtek dopoledne v Radiožurnálu vyjádřil rozladění nad jednáním předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Podle něj je to už podruhé během krátké doby, kdy strana hrozí odchodem z vlády kvůli zásadnímu tématu. Takhle se politika vést nedá, řekl Klaus. Schwarzenberg opáčil, že ničím nevyhrožuje.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus na snímku z července 2010 jmenuje Karla Schwarzenberga šéfem diplomacie.

Článek

Schwarzenberg ve čtvrtek zdůraznil nutnost připojit se k plánované smlouvě o rozpočtové unii, jelikož její odmítnutí by podle něj znamenalo pro ČR odklon od hlavního proudu EU a snížení významu země. Kvůli odmítnutí smlouvy by byl ochoten i položit vládu, vzkázal partnerům s tím, že k takovému kroku je ale ještě daleko a existuje možnost kompromisu mezi všemi stranami.

„Tak já jsem z toho skutečně velmi rozladěn a myslím, že nejen já. Témata jako církevní restituce na straně jedné a radikální, revoluční další zvrat v Evropské unii směrem k fiskální unii na straně druhé, jsou samozřejmě těžká témata, která musí vést ke sporům, ale já myslím, že spory to musí být normální, kultivované, standardně řešené,“ prohlásil nedlouho poté v éteru Klaus.

„Nemohu se smiřovat s tím, aby jedna politická strana dvakrát za den a půl vyhrožovala odchodem z koalice. Za A, jestli nebudou církevní restituce, za druhé, jestli nebude podepsána evropská smlouva. Prostě takhle se politika vést nedá, já myslím, že je třeba už to straně TOP 09 a zejména panu Schwarzenbergovi říci velmi jasně,“ rozladil se Klaus.

Schwarzenberg na Klausova slova pro Právo reagoval: „Já jsem ničím nevyhrožoval. Ale je samozřejmě jedna pravda, že my jsme jasně proevropská strana, a kdyby hrozilo odklonění České republiky od hlavního proudu Evropské unie, tak ztrácí pro mě smysl, kdybych tomu nemohl zabránit, býti ministrem zahraničí.“

Pádem vlády kvůli restitucím hrozil i Nečas

V případě bodu „A“ měl Klaus na mysli spor o církevní restituce, který byl uzavřen ve středu schválením ve vládě. Dohoda mezi státem a církvemi byla na stole delší dobu, ale krátce před schválením se začaly cukat Věci veřejné.

Stěžovaly si pak na prvního místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska a premiéra Petra Nečase (ODS), kteří jim prý dali ultimátum, že buď restituce schválí, nebo vláda skončí. Byl to však Nečas, kdo vyjednavačům VV řekl, že z vlády vyhodí každého ministra, který pro zákon nezvedne ruku. Podle něj by nebylo možné pokračovat v koalici, když jeden z partnerů nedrží dohody.

Schwarzenberg pak na druhý den v Lidových novinách přišel s novou výzvou pro křehkou vládní koalici. Prohlásil, že ve vládě, která odmítne hlubší integraci do EU, nechce sedět a připustil také, že by kvůli tomu mohlo dojít i na pád vlády.

„Brod je daleko, kalhoty ještě nestahuju, ale chci svým partnerům říct, že ten brod jsem ochoten přejít. Nedávám žádná ultimáta, ale proevropská politika je hlavní důvod, proč v této vládě jsme,“ řekl Právu šéf diplomacie.

Prohlásil také, že ví o kompromisu, který by mohl vyhovovat všem stranám. Klaus naopak o podpisu smlouvy nechce ani slyšet. Nečasovi už údajně poslal dopis, ve kterém premiéra ujistil, že podobnou mezinárodní smlouvu nepodepíše.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám