Hlavní obsah

Čunek se vrací, véčkařům sjednal schůzku s Dukou

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Polozapomenutý Jiří Čunek se znovu vrací na scénu. Dokonce v nejvyšší politice. Byl to on, kdo pomohl rebelujícím Věcem veřejným zprostředkovat úterní schůzku s kardinálem Dominikem Dukou kvůli krizi vyvolané postojem véček k restitucím církevního majetku. Ve finále VV zkrotly a pomohly ve středu ve vládě k jejich jednomyslnému schválení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Jiří Čunek

Článek

„Asi před měsícem se na mě obrátili poslanci z Věcí veřejných, že by si něco rádi vyjasnili osobně. Tak jsem jim řekl, že není problém zařídit schůzku s církevními představiteli,“ řekl ve středu Čunek Právu.

To se stalo v klíčový okamžik, v úterý večer, kdy na pozvání kardinála Dominika Duky dorazili do Arcibiskupského paláce ke konzultacím véčkaři Radek John, Karolína Peake a Vít Bárta. Duka pro jistotu přizval ještě předsedu Ekumenické rady církví, evangelíka Joela Rumla. Čunkovi Bárta ve středu poděkoval za zprostředkování.

Bývalý Topolánkův vicepremiér Čunek, který před čtyřmi lety zažil politický pád kvůli údajné korupční aféře, chce obhájit senátorské křeslo a dokonce by rád usedl i do křesla hejtmana Zlínského kraje za lidovce. Zákulisní kontakty v katolické církvi by mu mohly pomoci v podzimní kampani v kraji, kde jsou lidovci tradičně vlivní.

Úloha Čunka ve vyjednání ústupu véčkařů však nebyla rozhodující. O dohodu se zasazovala zejména místopředsedkyně Karolína Peake a také značná část krajských lídrů. Rozhodně proti byl další místopředseda Tomáš Jarolím. Fíkový list trapnému ústupu véček poskytlo včera ujištění premiéra Petra Nečase, že církevní restituce nepůjdou na úkor sociálních výdajů a ani z resortů Věcí veřejných.

John: Občana se to nedotkne

„Občana se toto vyrovnání nedotkne a peníze budou nalezeny jinde,“ zdůvodnil obrat véček předseda John. „Peníze půjdou s největší pravděpodobností z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa,“ prohlásil po jednání vlády premiér. To už sliboval véčkařům v pondělí Miroslav Kalousek (TOP 09), ale véčkům to nestačilo. Kalousek však včera mírnil představy, že nebude krátit ministerské výdaje.

„Pochopitelně je před námi doba úspor v objemu mnohem větším, než jsou ty dvě miliardy. Já nikomu nemohu garantovat, že se tam či onde nebudou snižovat výdaje. Určitě se nebudou snižovat na úkor peněz, které budou vypláceny církvím, to jsem si jist,“ uvedl Kalousek.

Nečas odmítl komentovat spekulace, podle kterých kromě rozpadu vlády pohrozil véčkařům, že v tomto případě jim nepomůže ani prezident. Premiér tím měl narážet na koaliční krize z let 2010 a 2011.

Bárta: jsme dál sociální pojistkou

Podle Bárty k podpoře církevních restitucí vedlo véčkaře i Dukovo ujištění, že církve budou s vráceným majetkem nakládat průhledně. „Při jednání s církvemi jsme získali velmi silný dojem, že majetek církví nebude rozprodáván jako v Polsku a zároveň jednání dovnitř koalice, které jsme vedli, nám díky premiérovi dávají naději, že dokážeme jako VV zůstat sociální pojistkou této koalice,“ pravil Bárta.

Podle Kalouska budou církve prostředky směřovat do ochrany kulturních památek, sociálních, zdravotních či školních služeb. Církve tak budou partnerem státu.

Vládnímu hlasování předcházelo ranní jednání poslaneckého klubu VV, kde podle Johna všichni přítomní poslanci souhlasili s církevními restitucemi, takže se dá očekávat, že při hlasování ve Sněmovně pro návrh všichni zvednou ruku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám